Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp deliğine ameliyatsız çözüm

        Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, doğuştan kalp deliklerinin, biyoteknolojideki gelişmeler sayesinde artık açık kalp ameliyatına gerek kalmadan tedavi edilebildiğini söyledi. Kasık bölgesinden katater yardımıyla kalbe girilerek yerleştirilen tıkayıcı cihazla kalp deliğinin kapatıldığını kaydeden Yılmaz, yöntem sayesinde hastaların 24 saat içerisinde taburcu edildiğini kaydetti.

        Soner ÖZCAN/ ANTALYA (AHT)

        10 HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

        Yöntemin dünyada 5 yıldır, Türkiye'de ise birkaç yıldır uygulandığını anlatan Prof. Dr. Yılmaz, "Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ise 1 yıldır bu yöntemi uyguluyoruz. Bugüne kadar 10 hastayı bu yöntemle tedavi ettik. Bu yöntemi uygularken kasık bölgesindeki toplardamardan girilerek kalbin sağ tarafına ulaşılıyor. Daha sonra kalbin sol tarafına geçiliyor. Baloncuk yardımıyla deliğin çapı ölçülür, ardından tıkayıcı cihaz yerleştirilir" dedi.

        VÜCUDUN PARÇASI OLUYOR

        Kalp deliğine yerleştirilen cihazın 4- 40 mm büyüklüğünde esnek titanyum malzemeden yapıldığını aktaran Yılmaz, uyum göstermemesi durumunda cihazın kolaylıkla çıkartılabileceğini ifade etti. Kalbe yerleştirilen cihazın bir ay içerisinde vücuda tamamen uyum sağladığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Cihaz yerleştirildikten 1 ay sonra vücudun bir parçası oluyor" diye konuştu.

        24 SAATTE TABURCU OLUYORLAR

        Türkiye'de birkaç yıldır uygulanan yöntem sayesinde hastaların 24 saat içerisinde taburcu olabildiğini vurgulayan Hüseyin Yılmaz, "Hasta 1 gün önceden hastaneye yatırılıyor. Operasyon ortalama 45 dakika sürüyor ve hasta, 24 saat içerisinde taburcu edilip günlük aktivitelerini yapabilir duruma geliyor. Yöntemin en büyük faydalarından birisi de özellikle genç hastalar için çok önemli olan ameliyat izinin olmaması" dedi.

        AÇIK AMELİYATTAN AVANTAJLI

        Açık ameliyatta ise hastaların 2- 3 gün ameliyata hazırlandığını anlatan Yılmaz, "Açık ameliyatta, operasyon ve hastanın kendisine gelmesi 24 saati bulur. Hasta, 1 gün yoğun bakımda kalır. Hastaneden taburcu olması 1 haftayı bulur. Hastanın normal sosyal yaşantısına dönmesi ise 1 ayı bulur. Ayrıca hastaların büyük kısmı, göğüs bölgesindeki ameliyat izinden rahatsız olur" dedi.

        YAVAŞ VE SİNSİ İLERLİYOR

        Doğuştan kalp deliklerinin birkaç farklı grupta ele alındığını belirten Yılmaz, "Halk arasında en fazla bilineni ASD'dir. ASD, yetişkinlerde en sık rastlanan kalp hastalığıdır. Hastalık, sinsi ve yavaş ilerlediği için genellikle tesadüfen belirlenir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde, ilerleyen yaşlarda, kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu nedenle ciddi bir sağlık sorundur" şeklinde konuştu.

        45 DAKİKADA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

        Doğuştan kalp deliği açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kapatılan hastalardan birisi de 58 yaşındaki Emine Güleç. Bir ay önce göğsünde ağrıyla hastaneye başvuran Güleç'in yapılan tetkiklerin ardından kalbinde delik olduğu belirlendi. Güleç'in kalbindeki delik, dün 45 dakikada kapatıldı. Bugün taburcu olan Güleç, "Ameliyattan çok korkuyordum. Ama bu yöntem sayesinde hiç acı hissetmedim. Zaten uyanıktım. Bayılmadan ciddi bir ameliyat olarak sağlığıma kavuştum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ