Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Doktorlar grevdeydi

        Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesindeki eyleme katılan sağlık çalışanları, çeşitli sloganlar atarak Muhittin Erel amfisinden poliklinikler önüne kadar alkışlarla yürüdü.

        TTB Merkez Konseyi Üyesi Zeki Gül, yaptığı açıklamada, TBMM'de görüşülen tasarının sağlıkçılara daha fazla süre çalışma getirdiğini savundu.

        İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ''sağlık çalışanlarının maaşlarının yükseltildiğini'' söylediğini ifade ederek, ''Gerçek dışı söylemlerle insanları ikna etmiş olsanız bile ameliyat başarılı ama hasta öldü'' dedi.

        Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Süheyla Nergiz de başından beri tasarıdaki haksızlıklar ve olumsuzluklarla ilgili Sağlık Bakanlığına ve TBMM'ye görüş bildirdiklerini ancak yanıt alamadıklarını öne sürdü.

        Eyleme, Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı da katılarak destek verdi.

        Alkışlar ve sloganların ardından sağlık çalışanları, Muhittin Erel amfisine geçerek tasarı hakkında görüş alışverişinde bulundu.

        -ZONGULDAK-

        TTB Zonguldak Şube Başkanı İdris Yıldız, SES Zonguldak Şubesi üyelerinin de katılımıyla Atatürk Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

        Yıldız, sağlık çalışanlarının geçinebilmek için 7 gün 24 saat çalışmaya zorlanarak hasta güvenliğinin tehlikeye atıldığını savundu.

        Sağlık hizmetlerinin son 7 yılda ''daha önce olmadığı kadar ticarileştiğini, özelleştiğini'' iddia eden Yıldız, şöyle konuştu:

        ''Hızla artan sağlık harcamalarını karşılamanın yolu vatandaşın cebi olarak görülmeye başlanmış, vatandaş sağlık hizmetlerine ulaşabilmek için her geçen gün daha fazla para ödemek zorunda bırakılmıştır. Kısacası yasa tasarısı ne sağlık çalışanları ne de hastalar için hiçbir olumlu düzenleme içermemektedir. Eylemimizin öncelikli talebi, tasarının acilen geri çekilmesidir.''

        Çeşitli sloganlar atan sağlık çalışanları, daha sonra dağıldı.

        -GAZİANTEP-

        Gaziantep 25 Aralık Hastanesi önünde toplanan bir grup doktor, ellerinde döviz ve pankartlarla Sanko Alışveriş Merkezine, buradan da tekrar hastaneye kadar yürüdü.

        Yürüyüşe katılan doktorlar, yasa tasarısını eleştiren sloganlar attı.

        Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Fethi Albayram, burada yaptığı açıklamada, tasarının hekimleri güvencesiz ortamda çalışmaya ittiğini savunarak, ''Bu uygulama doktorların niteliksiz olarak hasta bakmalarına neden olacak'' dedi.

        Eyleme, Gaziantep Eczacılar Odası, KESK'e bağlı sendikalar ve çeşitli sivil toplum örgütleri de destek verdi.

        -MERSİN-

        Mersin Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Mersin Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Uygulama Hastanesi önünde, Hükümetin, bu politikalarla doktorlarla vatandaşları karşı karşıya getirdiğini iddia etti.

        Tasarıya karşı olduklarını belirten Atıcı, ''Bu yasanın bir sonraki ayağı devlet hastanelerinin özelleştirilmesidir. Tüm halkımızı uyarıyoruz, bu süreç bu şekilde devam ederse vatandaşlar sadece birer müşteri olacak'' diye konuştu.

        Mersin Toros Devlet Hastanesi ve Mersin Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Uygulama Hastanesindeki iş bırakma eylemine, çok sayıda doktor destek verdi.

        Mersin Devlet Hastanesinde ise hizmetler sürdü. Hastane Başhekimi Dr. Suat Özer Öner, yaptığı açıklamada, tüm personel ve çalışanlarla hizmete devam ettiklerini belirterek, ''Halkın kesinlikle mağdur edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

        -SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: ''EYLEM TEŞEBBÜSÜNE DOKTORLARIMIZIN BELKİ YÜZDE 1'İ BİLE İŞTİRAK ETMİYORDUR''

        Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Tabipleri Birliğinin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı ''iş bırakma'' çağrısıyla ilgili olarak, ''Türkiye'de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1'i bile iştirak etmiyordur'' dedi.

        Akdağ, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Abdullah El Rabiya ve beraberindeki heyetle bakanlık binasında bir süre görüştü.

        Recep Akdağ, hekimlerin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı ''iş bırakma'' eylemine ilişkin bir soru üzerine, ''Aslında hekimlerin eylemi yerine tabip örgütünün gösterisi desek daha doğru olur. Türkiye'de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1'i bile iştirak etmiyordur'' dedi.

        Büyük şehirlerde de durumun aynı olduğunu, daha önce de benzer bir durumun yaşandığını kaydeden Akdağ, şunları söyledi:

        ''Dolayısıyla ben değerli hekimlerimize insan sağlığını aziz bir unsur olarak bilen, insan sağlığına hizmet etmeyi çok kutsal bir vazife olarak bilen ve bu bilinçle görevlerinin başında olan bütün hekimlerimize Türk halkı huzurunda teşekkürü bir borç biliyorum. Çok ciddi bir hizmet aksaması da yoktur. Nadiren, çok nadiren eğer münferit aksamalar olursa tabii ki bunlarda hukukun konusu olacaktır. Umarım olmaz.''

        Tam Gün Yasa Tasarısı'nda ön görülen ''Mesleki Zorunluluk Sigortası''na yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Akdağ, Türkiye'de son 10 yıl içinde hekim hataları sonucu mahkemelerin çok ciddi tazminatlara hükmetmeye başladıklarına dikkati çekti. Bir hekimin bunu ödemesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla bir sigorta sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydeden Akdağ, Türkiye'de aslında bir sigorta imkanını bulunduğunu, ancak zorunlu hale getirilmedikçe sistemin çalışmadığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ