Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Örümcek ısırdı, tiryakiliğini unuttu

        Van'ın Gevaş ilçesinde örümcek tarafından ısırılan Hüsrev Tanrıtanır'ın (41) hayatı değişti. Günde 2 paket sigara içen Tanrıtanır, örümcek ısırdıktan sonra sigarayı tiryakisi olduğunu unuttu.

        Edinilen bilgiye göre, Gevaş Devlet Hastanesinde temizlik görevlisi olarak çalışan Tanrıtanır, hastanenin kazan dairesinde çalıştığı sırada örümcek tarafından ısırıldı.

        Karadul cinsi örümcek tarafından ısırıldığı belirlenen Tanrıtanır, kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde gördüğü tedavinin ardından taburcu edildi.

        Örümcek ısırması sonrası Tanrıtanır'ın hayatındaki ilginç değişiklikler yaşandı. Günde 2 paket sigara içen Tanrıtanır, yaşadığı olay sonrası tiryakilikten kurtuldu. Yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle sigara içtiğini dahi hatırlamayan Tanrıtanır, alacak ve vereceklerini de unuttu.

        Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Tanrıtanır, örümceğin ısırmasının ardından tüm dengesinin bozulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

        ''Örümcek ısırdıktan sonra bilincimi kaybetmişim. Arkadaşlarım, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine götürmüşler. Orada tedavi altına alındım. Beni ısıran örümceği de üniversiteye götürüp incelediler ve karadul cinsi olduğunu belirlediler. Tedavimin ardından taburcu edildim. Olaydan önce günlük 2 paket sigara içerdim olayın ardından yaşadığım hafıza kaybı nedeniyle sigara içtiğimi de hatırlamadım. Şimdi sigara içmiyorum.''

        Hafızasını kaybettiği için alacaklarını ve borçlu olduğu kişileri de unuttuğuna dikkati çeken Tanrıtanır, şöyle konuştu:

        ''Örümceğin ısırmasının ardından evde de aylarca tedavi gördüm. Bu süre zarfında hastaneye ve eve gelen yakınlarımı, eşimi, çocuklarımı kimseyi tanımıyordum. Beni tedavi eden doktor ve hemşirelerin simasını da bir gün sonra unutuyordum. Bu süre zarfında beni ziyarete gelen çok kişi oldu. Bazıları borcum, bazıları da alacağım olduğunu söylüyordu. Fakat ben kimseyi tanımadığım ve hafızamı yitirdiğim için hiçbir şey hatırlamıyorum.''

        Tanrıtanır'la birlikte görev yapan Aydın Ok ve Naim Esin de örümcek ısırması sonrasında Tanrıtanır'ın çok tuhaf hareketler yaptığını belirterek, dört kişinin Tanrıtanır'ı zapt etmekte güçlük çektiğini anlattılar.

        -EŞİ MEMNUN-

        Yıldız Tanrıtanır ise eşinin hastanede ayıldığı zaman kendisini tanımadığını ve bundan dolayı büyük endişe duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

        ''Hastaneden taburcu oluncaya kadar sıkıntılı günler geçirdik. Olaydan sonra en çok sigarayı bırakmasına sevindim. Zaten astım hastasıyım. Hem çok kötü sigara kokuyor, hem de çok içiyordu. Sürekli evde kavga ediyorduk. Şimdi çok mutluyum. Hatta 'iyi ki örümcek onu ısırmış' dediğim de oluyor.''

        -HAFIZA KAYBININ NEDENİ-

        Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Servisi Ana Bilim Dalı Başkanı Bülent Özbay, Tanrıtanır'ın hastaneye ilk geldiğinde oksijen yetersizliği sorunu bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

        ''Hastanın solunum yolları daraldığı için pozitif basınçlı vantilatör adını verdiğimiz cihazlar ve maskeyle solunumuna yardımcı olduk. Üst solunum yolunda bir daralma olduğu için oksijensiz kaldı. Anında müdahale yapmamıza rağmen hastaneye getirilinceye kadar geçen evrede oksijensizliğe bağlı olarak hafıza kaybı yaşamış. Ayrıca bu örümceğin zehrinin vücutta kalıcı bir etkisi var mı? Bu konuda doğrusu çok bilgi sahibi değiliz. Ama oksijensiz kalan hastalarda bu gibi sorunlar, hafıza kaybı olabiliyor. Kalıcı bir bozukluk hafıza bölgesinde gerçekleşmiş olabilir.''

        -KARADUL BÖCEĞİ-

        En zehirli örümceklerden olduğu bilinen Karadul tarafından ısırılan bölge hissizleşene kadar kişi ısırıldığını anlamayabiliyor. Böceğin ısırmasının sinir merkezine direkt etki yaparken, ısırmanın şiddetli kramplara, göğüste sıkıntıya ve 24 saatten sonra solunum zorluğuna yol açıyor. Karadulun sokmasıyla beyne oksijen az gitmesinden dolayı soktuğu kişide hafıza kaybı yaşanmasına da yol açabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ