Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Huzursuz bacak sendromu nedir?

        Otururken ya da yatarken bacaklarda hissedilen ve özellikle geceleri artış

        gösteren rahatsızlık ve huzursuzluk hissi tıpta "Huzursuz Bacak Sendromu"

        olarak adlandırılmaktadır. Tam olarak nedeni bilinemeyen bu durum toplumun yaklaşık %5-10'unda görülmektedir. Son dönemde yapılan çalışmalarda huzursuz bacak sendromuna sahip olan erkeklerin ereksiyon sorununa diğer erkeklere oranla daha yatkın oldukları bulunmuştur. Cinsel konularda toplumu bilgilendirmeyi ve farkındalığı arttırmayı amaçlayan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) bu önemli konuda çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

        Ereksiyon sorunu yaşayan erkeklerin onda birinde huzursuz bacak sendromu var

        Adı çok fazla bilinmese de huzursuz bacak sendromu'nun yaklaşık toplumun

        %5-10'unda görülen bir sorun olduğunu söyleyen CİSED Genel Başkanı Dr. A. Cem Keçe; ''Bu durumu yaşayan kişiler özellikle otururken ya da

        yattıklarında bacaklarında tarif edilmesi güç bir rahatsızlık hissi

        duyarlar.

        Bunu kasılma, gerilme, ürperme, kaşınma, ağrıma, yanma, karıncalanma gibi ifadelerle tarif etmeye çalışırlar. Bazen bu durum kollarda, ayaklarda ya da vücudun başka bölgelerinde de ortaya çıkabilir, ancak yaygın olarak bacaklarda görülür. Kişi hareket halinde iken bir sorun yaşanmaz, ancak dinlendiği ya da gece yattığı zaman ortaya çıkar.

        Bu durum uykuya dalma sırasında ya da uyanıkken ortaya çıkar ve kişide o

        rahatsız edici histen kurtulmak için bacağını sürekli hareket ettirme isteği doğar. Bu kişiler sürekli bacaklarını sallarlar, yatakta rahat edemezler, uykuya dalmakta zorluk çekerler, insomnia (uykusuzluk hastalığı) yaşayabilirler, bazen sosyal ortamlarda ve toplantılarda da bacakları kontrolsüz bir şekilde hareket ettirme isteği oluşabilir. Bu kişiler misafirliğe gitmekte, televizyon seyretmekte ve yolculuk yapmakta zorlanırlar ve sürekli ayağa kalkıp hareket etme ihtiyacı içinde olurlar.'' dedi.

        Bu sendromu yaşayan erkeklerde cinsel sorunların görülme oranı da yüksek olabildiğini belirten Dr. Keçe; ''Bu kişilerde yaşam ve uyku kalitesinin düşmesine ve depresif bir ruh haline bağlı olarak cinsel isteksizlik ve ereksiyon sorunları ortaya çıkabiliyor. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği olarak 2007 den bu yana ereksiyon sorunu nedeniyle bize başvuran 364 erkeğin 38 inde huzursuz bacak sendromunun da soruna eşlik ettiğini belirledik. Bu da yaklaşık onda bir oranı işaret etmektedir. Bu, önemli ve üzerinde düşünülmesi ve araştırmalar yapılması gereken bir rakamdır.

        Şu aşamada hangisinin önce ortaya çıktığı ve hangi mekanizmanın işlediği bilinmemektedir. Organik bir bağlantı olabileceği gibi, psikolojik olarak da bir ilişki söz konusu olabilir.'' diye konuştu.

        Uyku sorunları cinselliği etkiler

        Uyku apnesi de ereksiyon sorununa yol açabilir

        Uyku sorunlarının cinsel yaşamı olumsuz etkilediğini ifade eden Psk. Gülüm Bacanak; "Huzursuz bacak sendromu dışında verimli ve rahat bir uyku almayı engelleyen başka rahatsızlıklar da vardır, bunlar insomnia adı verilen uykusuzluk hastalığı, horlama ve uyku sırasında solunumun 10 sn ya da daha fazla durmasına yol açan uyku apnesidir. Kişi yeterli uyku alamadığında huzursuz, yorgun, keyifsiz olur, dikkatini kolay toparlayamaz. Ayrıca yeterli uyku alınamaması nedeniyle dolaşımdaki testosteron miktarının azalması ve stres hormonu kortizolün salınımının artması cinsel sorunlara yol açabilir.

        Bilindigi gibi testosteron hem erkeklerde ve hem de kadınlarda cinsel istekten sorumlu olan bir hormondur ve kandaki düzeyi uykusuzluk, stres, anksiyete, depresyon, evlilik sorunları, iç çatısmalar gibi duygu durumdaki

        değisikliklerden etkilenir. Yani cinselliğin en büyük düşmanlarından biri

        düzensiz uykudur" dedi. Yurtdışında yapılan çalışmalarda uyku apnesinin de

        ereksiyon sorunu ile ilişkili olabileceğinin ortaya çıkarıldığını söyleyen Psk. Bacanak; ''Yurtdışında bu konuda yapılan çalışmalarda uyku apnesi ile

        ereksiyon sorunu arasında bir ilişki olduğu ve uyku apnesi tedavi edildiğinde ereksiyon sorununda da belirgin ölçüde düzelme olduğu tespit edilmiştir.'' diye ekledi.

        Huzursuz bacak sendromu eşi de olumsuz etkiler

        Hipnoz ve EFT tedaviye yardımcı olabilir

        Erkekteki uyku sorunlarının eşlerini de olumsuz etkilediğini söyleyen

        CİSED Genel Sekreteri Psk. Dnş. Fatma Ayrık; "Huzursuz bacak sendromu

        yaşayan bir erkek bacaklarındaki rahatsızlık hissinden kurtulmak için

        sürekli bacaklarını hareket ettirir, sallar. Yatakta rahat yatamaz.

        Sürekli kalkmak, odada dolaşmak, hareket halinde olmak ister. Bu eşin de

        uykusunun bölünmesine ve rahatsız olmasına neden olabilir.

        Eşin de yaşam kalitesi ve psikolojisi bu durumdan etkilenir. Sorunun kaynağının bulunması ve tedavi edilmesi önemlidir. Uyku sorunlarının tedavisinde ilaç tedavisinin yanıdıra, yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler, rahatlama ve gevşeme egzersizlerinin öğrenilip uygulanması, hipnoz ve EFT gibi teknikler de faydalı olacaktır.'' dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ