Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı seks için ne yapmalı?

        Prof. Dr. Ahmet Çelikkol

        'Az muhabbet tez ayrılık getirir'

        "Eşler istiyorlarsa her anlarını birlikte geçirebilirler, bağımlı kişilik yapısındaki çiftler böylece mutluluğu yakalayabilir. Kadın kaçar erkek kovalar, bu denge tutturulursa mutlu ilişki kurulur. "

        Sağlıklı ilişki kurabilmek için çiftler her an dip dibe mi olmalı araya mesafe mi koymalı?

        Bu tamamen çiftin birlikte verebileceği bir karar. Çiftlerden ikisi de bağımlı kişilik yapısındaysa, her an birlikte olarak son derece mutlu bir ilişki kurabilirler. Bu çiftlere 'Yok sen eşinden biraz uzaklaş' demek gerçekten doğru bir tavsiye olmaz.

        Paylaşılan zaman arttıkça sorunlar artar mı azalır mı?

        İlişkiler aynen bir çan eğrisi gibidir. İlişki geliştikçe uyum artar ama çan eğrisi tepeye vardığında daha fazla yakınlığın faydası olmaz. Bu noktada yine iç içe bir ilişki söz konusu olursa, o zaman aşağı doğru iniş başlayıp sorunlar artabilir.

        Sizce birlikte mi yaşamalı herkesin ayrı evi mi olmalı?

        Çok muhabbet tez ayrılık getirir derler ya, az muhabbet de aynen bunun gibi ayrılık nedenidir. Öyle ayrı ayrı evlerde sağlam ilişki kurulmaz. Ayrı ayrı evlerde yaşanan ilişkinin adı kandırmacadır.

        Randevulu seks mi, spontan seks mi daha fazla tatmin eder?

        İkisi birden demek daha uygundur. Programlı seks yapılabilir ama ilişkinin kendiliğinden gelişmesine de olanak tanımak lazım. Bu tür şeyleri sıkı kurallara bağlamak doğallığı bozabilir.

        Bir tarafın kaçan diğer tarafın kovalayan olması her zaman bir ilişkiyi ayakta tutabilir mi?

        Kaçmak ve kaçar gibi yapmak kadına atfedilmiştir. Aslında bu dişinin doğasında vardır, örneğin kedilerde de böyle bir dürtü vardır. Bu hayata renk katabilir ama dozunu ayarlamak lazım. Erkeğin enerji sarf etmesine izin vermek gerekir.

        * * *

        Prof. Dr. İlkay Kasatura

        'Sevdiğiniz kişiyi esir almayın'

        "Karşısındakini esir alan ilişki biçimi çiftleri birbirinden uzaklaştırır. Çiftlerden birinin kaçtığı diğerinin kovaladığı ilişki yapısı bir süre sonra kızgınlığı, bıkkınlığı getirir ve o ilişki biter."

        Sağlıklı ilişki kurabilmek için çiftler her an dip dibe mi olmalı araya mesafe mi koymalı?

        Ortak ilgi alanları yakalayarak eşlerin zamanlarını birlikte geçirmeleri güzel bir şeydir ama bireyselliğe de saygılı olmak gerek. Aksi halde kadının da erkeğin de, adeta karşısındakini esir alan davranışları birbirinden uzaklaşmalarına yol açar.

        Paylaşılan zaman arttıkça sorunlar artar mı azalır mı?

        Burada dikkat edilmesi gereken şey, paylaşılan zamanın çokluğu değil paylaşımın kalitesidir. Tüm günlerini birbirleriyle geçirdikleri halde iyi bir ilişki kuramayan pek çok çift var. Birlikte zaman geçirmek ilişkinin mutlu olmasını çok fazla ilgilendiren bir konu değildir.

        Sizce birlikte mi yaşamalı herkesin ayrı evi mi olmalı?

        Evlilik karşılıklı dayanışma ve paylaşımın gerçekleşmesi gereken bir süreç olduğu için ben çiftlerin ayrı evlerde oturmasına karşıyım. Ancak aynı evde yaşanırken de karşıdaki kişinin farklı bir birey olduğu unutulmamalı ve saygı gösterilmeli.

        Randevulu seks mi, spontan seks mi daha fazla tatmin eder?

        Cinselliği spor salonunda gerçekleştirilen beden eğitimi olarak görmüyorum. Her iki tarafı da mutlu edecek şey karşılıklı sevginin sonucu olarak ortaya çıkan spontan sekstir. Cinselliğin sevgi, aşk, duygu içeren boyutlarını görmezden gelirsek ilişki zarar görür.

        Bir tarafın kaçan diğer tarafın kovalayan olması her zaman bir ilişkiyi ayakta tutabilir mi?

        Kaçma kovalama tarzındaki davranışlar insanları ilişkinin doğallığından koparır. İlişkilerde kaçan taraf seven insanı bir süre peşinde koşturabilir ama daha sonra bıkkınlık, kızgınlık ve yıpranmışlık duygularının yaşanması kaçınılmazdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ