Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Doğru sünnet nasıl ve kaç yaşında yapılır?

        Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Haluk Güvenç, yaptığı açıklamada, son yıllarda evde yapılan sünnet işlemlerinde bir azalma görülmesine rağmen kırsal bölgelerde bu uygulamanın hala sürdüğünü ifade ederek, doğru sünnetin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi.

        Toplu sünnetlerin de fiziki koşulların sağlanamamasından dolayı önemli sağlık sorunlarına neden olabildiğini dile getiren Güvenç, ''Doğru sünnet, cerrahi, asepsi ve antisepsi kurallarına uyularak, cerrahi stabilizasyon koşullarının sağlandığı, deneyimli, eğitimli, gerekirse uzman kişiler tarafından yapılan sünnettir''bilgisini verdi.

        Güvenç, bebeklerin, doğumu takiben bir gün sonra sünnet edilebileceğini ancak bebekte doğuştan penis anomalisi var ise ileride sünnet derisi onarımda kullanılabileceğinden yeni doğan sünnetinin uygulanmaması gerektiğine dikkati çekti.

        Güvenç, sünnetin hangi yaşta yapılması konusunda ise "Sünnet, ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman tarafından yapılır ve işlem sonrası yara bakımı kurallarına uygun davranılırsa her yaşta yapılabilir" dedi.

        Sünnet toplumun en önem verdiği geleneklerden biri. O kadar önemli ki sünnetçoğu ailede düğün demek. Ama bu sevinç kabusa dönüşebilir. Eskiden bu işlem, evlerde kendine meslek edinen sünnetçiler tarafından yapılırdı. Son yıllarda evde yapılan sünnet işlemlerinde bir azalma görülse de hala kırsal bölgelerde evde sünnet sürdürülüyor. Bu durumda ölüme kadar varabilen kötü sonuçlar doğurabiliyor. Geçtiğimiz günlerde evde sünnet edilen 3 kardeşin başına gelenler gibi….

        • Bir bebek en erken ne zaman sünnet edilebilir?

        Doğumu takiben bebeğin uygun olduğu en erken dönemde sünnet yapılabilir. Ancak kişişel görüşüm, doğumu takiben bir gün sonra yapılmasının daha uygun olacağı yönündedir. Bu yolla ailenin ve bebeğin ilk günün koşullarına uyum sağlamasımümkün olacaktır.

        • En sağlıklı yaşya da ay hangisidir?

        Sünnet ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman tarafından yapılır ve işlem sonrasıyara bakımıkurallarına uygun davranılırsa her yaşta yapılabilir. Bunun yanısıra üç yaş civarında çocuklar kendi cinsiyetlerini ve genital organlarını tanımaya başladıklarından, bu yaşlarda bölge ile ilgili cerrahi girişimlerde daha hassas olacaklardır. Bu dönemde uygun olmayan koşullarda yapılacak olan bir sünnet girişimi, doğal olarak psikolojik olarak daha fazla etki bırakabilir. Unutulmamalıdır ki yaşça büyük çocuklar da bile yaşıtlarından duydukları hikayeler nedeniyle, uygun psikolojik hazırlık sağlanamadığı takdirde, sünnet travmatik bir girişim olarak hafızada kalabilir.

        • Doğar doğmaz yapılan sünnetin riski var mıdır?

        Sünnet yapıldıktan sonra en sık karşılaşılabilecek komplikasyonlar kanama ve enfeksiyondur. Yenidoğan sünnetinin uygulanmasına engel koşullarda, cerrahi girişimin bahsettiğimiz riskleri göze alınmamalıdır.

        • Hangi durumlarda yenidoğan sünneti uygulanmaz?

        Bebekte hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi var ise, ilerde sünnet derisi onarımda kullanılabileceğinden yenidoğan sünneti uygulanmamalıdır. Bunun yanısıra prematür veya konjenital bir hastalığıvar ise, ya da ailede hemofili hastalığı öyküsü var ise yenidoğan sünneti uygulanmaz.

        Bebekler sünnet sırasında acıhissederler mi?

        Yenidoğanlar acıyıhissederler, bu durum yapılan klinik çalışmalar ile de doğrulanmıştır. Ancak norolojik gelişim düzeyi açısından henüz acıyı lokalize edebilme durumları yoktur. İçinde bulunduğu durum rahatsızlık verdiği surette ağlayarak reaksiyon verecektir. Bu nedenle sünnete başlamadan önce uyuşturmak için, penis çevresine çok ince iğne ile lokal anestezik ilaç uygulanır, bu yaş grubunda genel anestezi uygulamaya gerek yoktur.

        Doğar doğmaz yapılan sünnetin avantajları nelerdir?

        Öncelikle girişim ile ilgili bilinçli bir hatırlama olmayacaktır. Bebeklerin büyüme potansiyeli yüksek olduğunda yara yeri iyileşmesi hızlı olacaktır. Lokal anestezi ile yapıldığından ameliyat öncesi ve sonrasında aç kalma gereksinimi yoktur. Annenin içerisinde bulunduğu lohusalık dönemi nedeniyle, annenin vücut sıvılarında salgılanmakta olan mevcut hormon ve bir takım proteinler (endorfinler) ile kan savunma sistemi elemanları, emzirme yoluyla bebeğe iletilerek cerrahi girişim üzerinde koruma etkisi sağlayacaktır. Bu koruma faktörleri etkisi ile sünnet sonrası dönemde ağrı giderici ilaç kullanılması gerekmeyecektir. Son olarak, yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde, bölgenin temizliği daha kolay sağlanacağından idrar yolu enfeksiyonu riski azalır.

        Sünnet yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

        Sünnet sonrası erken dönemde bebek hemşireleri tarafından bebeğin bakımı üstlenilir ve bakım konusunda aile bilgilendirilir. Yenidoğan bebeklerde sünnet derisi penis başına yapışık olduğundan, sünnet sırasında bu yapışıklığın giderilmesi sonucu penis başı derisi kendini yenileyene dek, alt bezine yapışmaya karşı önlem alınır. İlk iki gün süresince antiseptikli kremler sünnetli bölge üzerine günde üç kez sürülür. Bebekler sünnet sonrası beşinci gün sünneti yapan doktor tarafından görülür ve banyo izni verilir. Konulan dikişler kendiliğinden eriyerek düşerler alınmaları gerekmez.

        Olası komplikasyonlar nelerdir?

        Her ameliyatta olduğu gibi kanama ve yara yeri enfeksiyonu, olasıkomplikasyonların başında gelir. Bunun yanısıra çok az oranda rastlanılmakla beraber karşılaşılabilinen bazı başka komplikasyonlar vardır. Yenidoğan bir bebeğin ameliyat edildiği düşünüldüğünde ve konunun uzmanı olmayan hekimlerce yapıldığı takdirde, penisi örten deri gereğinden fazla kısaltılabilir bu durum pipinin gömük kalması şeklinde karşımıza gelir. Ya da sünnet derisi gereğinden fazla bırakılırsa, ilerde sünnet revizyonu adı verilen ikinci bir sünnet yapılmak zorunda kalınabilir. Sünnet sonrası bakımın yeterli yapılmadığı bazı durumlarda ise penil derinin glansa yapışıklığı söz konusu olabilir.

        Hangi durumda doktora başvurmak gerekir?

        Sünnet sonrasında erken dönemde doktorun görmesi gerekebileceği durumlarısıralamak gerekirse; eğer göz yaşı akıyor gibi devam eden bir kanama var ise, bebek idrar yaparken zorlanıyor ve ağlıyor ise, penis ve çevresinde beklenenden fazla miktarda şişme veya ateşlenme olursa doktorun yeniden değerlendirmesinde fayda olacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ