Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Annelerin en sık yaptığı 5 beslenme hatası

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik ve Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Tümgör, ´Annelerin yaptıkları ve çocukların sağlığını olumsuz etkileyen 10 beslenme hatası nedir?´ sorusunu şöyle cevapladı.

        1. Erken ek gıdaya başlama

        Dr. İbrahim Çelik: İlk altı ay boyunca sadece anne sütünün verilmesi gerekiyor. Bebeği 3–4 aylıkken ek gıdaya başlatan anneler var. Meyve suyu ya da püresi gibi ek gıdaların tadının anne sütüne göre daha tatlı olması nedeniyle bebekler anne sütünden daha çabuk soğuyor.

        SÜTÜM YETMEZ DEMEYİN!

        2. İlk aylarda mamaya başlama

        Dr. Çelik: İkinci en büyük yanlış da ´Bebek doymuyor, mama verelim´ demek. Bebekler sürekli anne göğsünde olmak istedikleri için anneler bunu ´sütüm yetmiyor, bebek aç kalıyor´ diye yorumluyor. Oysa mamayı bir kez verdiğinizde, bebek hep daha fazlasını isteyecektir.

        3. Et yerine et suyu verilmesi

        Dr. Çelik: Altıncı aydan sonra ek besinlere başlanması gerekiyor. Çünkü çocuğun depo demirleri tükenmiş oluyor. Bu yüzden katı ve demir içeren besinlere ağırlık vermek gerekiyor. Bunlar içinde de en önemlisi kırmızı et. Ama anneler, bebeklerine sebze püresi hazırlarken içine et yerine suyunu koyuyorlar. Oysa et suyu ya da kemik suyu, besin değeri açısından ete göre daha düşük oranda besleyicidir.

        4. Dengesiz beslenme

        Doç. Dr. Tümgör: Özellikle okul öncesi çocuklar, yeni besinleri denemeyi pek sevmezler. Bazı çocuklar farklı yiyecekleri hemen reddedebildikleri için, annelerin sabırlı davranmaları ve yaratıcılıklarını kullanmaları gerekiyor. Örneğin meyve yemeyen bir çocuğa meyveli yoğurt gibi farklı yiyecekler hazırlayabilirler.

        5. Kahvaltının önemsenmemesi

        Doç. Dr. Tümgör: Her yaş grubunda kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Çünkü kahvaltı sırasında aldığımız besinler, güne daha zinde başlamamızı sağlıyor. Ayrıca kahvaltı sırasında çocuk istiyor diye sucuk, yumurta gibi tek çeşit besin değil, farklı besinler yemesi sağlanmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ