Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocuk koltuğunu unutmayın

        9 Haziran 2008'de Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az çocuklar, ''çocuk oto güvenlik koltuğu''nda yolculuk edebilecek.

        Çocukların can güvenliğinin sağlanması, muhtemel trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların azaltılması için hayata geçirilecek uygulama, 1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale gelecek. Uygulamaya aykırı hareket edenlere, 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.

        Para cezası almak istemeyen ve zorunlulukla da olsa çocuklarının güvenliğini sağlamak isteyenler, 1 Haziran öncesindeki haftasonunda çocuk koltuğu almak için marketlere, bebek ve çocuk mağazalarına gitti.

        Çocuk koltuğu kullanımının zorunlu hale getirilmesi, çocuk mağazalarında ve marketlerin ilgili reyonlarında canlılığa yol açtı. Bebek ve çocuk mağazaları, vitrinlerini çocuk koltuklarıyla doldururken, uyarı yazılarını da ihmal etmedi.

        Birçok firma, bu dönemde pazardan daha fazla pay alabilmek, satış rakamlarını artırmak için kampanyalar düzenlerken, bazıları da hediyeli satışlara yöneldi.

        EURO NCAP TESTİNDEN GEÇMİŞ KOLTUKLAR

        Piyasada koltuk fiyatları oldukça değişkenlik gösteriyor. Avrupa standartlarında Euro NCAP testinden geçmiş bin 200 liralık koltuklar kadar çocuğa istenilen güvenliği sağlayamayan 100 liranın altında satılan koltuklar da bulunuyor.

        Önde gelen bir koltuk markasının Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erkin Ültanır ise Türkiye'de çok kaliteli oto koltuğu markaları olmasının yanında, şimdiye kadar süregelen denetimsizlikten dolayı rahatça ithal edilen ve kullanılması son derece sakıncalı oto koltuklarının da bulunduğunu vurguladı.

        Ültanır, Avrupa standartlarına uyan gerçek bir oto koltuğunun fiyatının 250 liradan başladığını belirterek, ''250 liranın altında perakende satış fiyatı olan oto koltuklarının, Avrupa standartlarına uygun olarak üretilmesi çok mümkün değil'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ