Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tüm alerjiler için tek aşıyla çözüm

        İsviçre’de tüm alerjileri hatta astım ve egzamayı bile önleyebilecek bir aşı geliştirildi. Henüz test aşamasında olan aşının 4 yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

        İsviçreli bir biyoteknoloji firması tüm alerjileri, hatta astım ve egzamayı bile önleyebilecek bir aşı geliştirdi. Henüz test aşamasında olan ve 4 yıl içinde piyasaya sürülmesi beklenen aşının milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracağı belirtiliyor.

        Üretici firma Cytos Biyoteknoloji tarafından yapılan deneylerde aşının astım, bahar nezlesi, kedi tüyü ve toz alerjisine karşı etkili olduğu görüldü. Aşının 2-3 ay süreyle uygulandığı 63 astım hastasının üçte birinde astım atakları ve semptomları kesildi. Altı hafta boyunca haftada bir kez aşı yapılan deneklerde de ev tozu alerjisinin yol açtığı burun akıntısı ve göz sulanması yüzde 39 azaldı. İlacın, hastaların yaşam kalitesini yüzde 42 yükselttiği belirlendi.

        Araştırmacıların verdiği bilgiye göre, aşının içinde sentetik DNA parçacıkları bulunuyor. Bu parçacıklar, vücudun saldırı altında olduğunu sanmasına yol açıyor ve böylece bağışıklık sisteminin karşı saldırıya geçmesini sağlıyor. Bu yolla, bağışıklık sistemi yeniden programlanarak bütün alerjilerin temelinde yatan etken ortadan kaldırılmış oluyor. Alerji çeşitlerinin yanısıra alerjik temeli olan astım ve egzamaların da önlenebileceği belirtiliyor.Cytos Biyoteknoloji şirketi yetkilileri, aşının 4 yıl içinde piyasaya sürülebileceğini söyledi.

        ‘UMUT VERİCİ BİR YÖNTEM’

        İngiltere’deki “Allergy UK” isimli alerjiyle mücadele kuruluşu bir açıklama yaparak aşının çok umut verici bir tedavi yöntemi gibi göründüğünü belirtti. Astım araştırmaları yapan “Asthma UK” kuruluşundan Leanne Metcalf da “Astım hastalarının dörtte üçünden fazlasında aynı zamanda alerji de var ve bu alerjiler genellikle astım semptomlarını tetikliyor. Bu aşının astım ve alerji hastalarının hayatlarında yapabileceği değişiklik bizi heyecanlandırıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ