Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Filmlere özenmeyin!

        Yaz ayları geldi, yılan ve akrep sokma vakaları artmaya başladı. Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) Danışma Doktoru Naci Özer, vatandaşları bu tür durumlarda yapmamaları gerekenler konusunda uyardı.

        FİLMLERDEKİ YÖNTEMİ UYGULAMAYIN

        Özellikle Türk filmlerinde görülen, yılan ısırdıktan sonra zehirini ısırarak atılması sahnelerinin yapılmaması konusunda uyarı yapan Dr. Özer, "Isırık yerine kesik yapılması, zehirin emilmesi uygulamalarından kaçının" dedi.

        UZEM’e gelen telefoların yüzde 2‘sinin yılan ve akrep sokmaları ile ilgili olduğunu kaydeden Özer, “Akrep ve yılandan sonra sırasıyla arı sokmaları ve örümcek ısırmaları geliyor. Akrep ve yılan sokmaları en fazla 20-40 yaş arası vatandaşlarda görülüyor.”diye konuştu.

        Özellikle kırsal bölgede yaşanan ve tarlada çalışanların dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Özer, şöyle devam etti: “Buralarda araç-gereçlerin nasıl kullanılacağını bilmek önemli. Mesela, saman yığını ya da taşı kaldıran kişi, bunu ileriye doğru değil, kendisine doğru çekmeli. Altta yılan ya da akrep varsa, böylece havyan ile arasına malzeme girmiş olur. Bu havyanlar düz zemine de tırmanamıyorlar. Mesela doğuda talvar denen yataklar vardır. Bunların ayakları da verniklenerek, kaygan hale getirilebilir.”

        “ZEHRİ EMMEYİN, KESİK ATMAYIN’

        Yılan veya akrep sokmalarında yapılmaması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Özer, ısırık yerinin biraz yukarısından turnike yapılmasını tavsiye etmediklerini söyledi.

        Türkiye’deki yılanların zehirlerinin kana geçmesinin zaman aldığını ifade eden Özer, bu nedenle 1-2 saat içinde hastaneye gidilecekse böyle bir uygulamaya gerek olmadığını belirtti. Özer, “Yine ısırık yerine kesik yapılmasını istemiyoruz. Bazen Türk filmlerinde de görüyoruz, zehir emilerek tükürülüyor. Bu, uygulamada yapılmaması gerekenler arasında yer alıyor. Zehri emen kişinin ağzında çürük olabilir, böyle bir durumda o kişi de zehri alabilir, tıpkı dil altı hapları gibi.” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ