Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İdrar kaçırmaya ‘botoks’

        Estetikte kullanılan botoks son yıllarda çocuklarda ve yetişkinlerde yaşanan idrar sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Prof. Dr. Tufan Tarcan mesaneye botoks yapılan kişiler arasındaki iyileşmenin yüzde 80 olduğuna dikkat çekiyor.

        CEYDA ERENOĞLU/ GAZETE HABERTURK

        Günümüzde estetik uygulama deyince ilk akla gelen botulinum bakterisinin toksini olan botoks günümüzde tıbbın elinde etkin bir tedavi aracına da dönüşmüş durumda. Son 10 yılda üroloji alanında da yaygın kullanılan botoks, kas-sinir kavşağını felç ederek uygulandığı kasın kasılmasını engelliyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tarcan botoksun çocuk veya erişkinlerde ilaca yanıt vermeyen mesane işlevi bozuk luk la rı nın tedavisinde kullanıldığını belirtiyor.

        AYNI GÜN TABURCU OLUYORLAR

        Botoks mesane veya üretral sfinktere çoğunlukla genel anestezi altında ve sistoskopi (mesanenin içini alet yardımıyla inceleme işlemi) eşliğinde enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. Uygulanan doz hastanın yaşı ve mesane hastalığının tipine göre değişebiliyor. Hastanede yatış gerektirmeyen ve hastanın işlem sonrası aynı gün taburcu edildiği uygulamanın oldukça güvenli olduğu belirtiliyor. Botoks uygulaması mesane işlev bozukluklarının tedavisinde bazen tek başına bazen de diğer yöntemler ile birlikte kullanılıyor. Bu uygulamaya özellikle mesane kapasitesinin artırılması gereken durumlarda ihtiyaç duyuluyor. İstemsiz mesane kasılmaları ve idrar kaçırmanın engellenmesi gereken hastalarda mesaneye botoks uygulaması yapılıyor. Çocuklarda spina bifidaya (doğumsal gelişim anomalisi) bağlı nörojenik mesane işlev bozuklukları ve disfonksiyonel işeme, erişkinlerde ise omurilik yaralanmaları ve aşırı aktif mesane sendromu mesaneye botoksun en sık uygulandığı sağlık sorunları arasında bulunuyor. Uygulama sonucunda mesane kapasitesi normale getiriliyor, istenmeyen mesane kasılmaları engelleniyor, sık idrara çıkma ve sıkışma tipi idrar kaçırma önleniyor. Ayrıca mesane içi basıncın düşürülerek böbreklerin korunmasının sağlanması da uygulamanın özellikleri arasında yer alıyor.

        ALT SINIR İKİ YAŞ

        Doğru hasta seçimi, hasta beklentilerinin iyi değerlendirilmesi ve yerinde tıbbi müdahale başarıda rol oynayan en önemli faktörler arasında bulunuyor. Başarı oranları ve hasta memnuniyetinin yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan uygulamanın iki yaşından itibaren cinsiyet farkı gözetilmeden güvenle yapılabileceğini belirtiyor.

        KİMLERE UYGULANAMAZ?

        BİR tür kas hastalığı olan myastenia gravis, nörolojik kas –sinir hastalığı olan amyotrofik lateral skleroz, hamilelik, aminoglikozidler gibi nöromusküler iletimde etkili olan ilaçları kullananların, süt verme döneminde olan annelerin ve başka nedenle botoks uygulaması yaptırmış olanların bu ilaçları kullanmamaları ya da dikkatli şekilde kullanmaları gerekiyor.

        6-9 AY ARASINDA TEKRARLANMALI

        BOTOKS uygulamasının etkisi, uygulandığı kas tipine bağlı olarak 6 - 9 ay arasında kaybolduğu için bu tedaviden yarar gören hastalarda enjeksiyonun bir süre sonra tekrarlanması gerekiyor. Tekrarlanan enjeksiyonlar da aynı derecede güvenli ve başarılı sonuç veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ