Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Obeziteyi hafife almayın!

        Gümüşhane Sağlık İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şahinöz, Türkiye'de 25 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yüzde 20'sinin şişman olduğunu dile getirdi.Kilo vermenin alınan ve yakılan kalorilerin dengelenmesi ile ilgili bir süreç olduğunu vurgulayan Dr. Şahinöz, gün içinde sık ama az miktarda yenmesi gerektiğinin altını çizdi.

        Kısa sürede aşırı kilo vermenin sorunlara yol açacağını kaydeden Dr. Şahinöz, şu uyarılarda bulundu: "Reklamlara aldanmamak gerekir. Kilo verirken acele etmemek gerekir. Vereceğiniz kilo haftada 1- 1,5 kilogramı geçmemelidir. Bir yılda toplam vücut ağırlığınızın yüzde 10'unu vermeniz yeterlidir. Kilo vermek için beslenme alışkanlığı değiştirilmeli ve egzersiz yapılmalıdır. Kilo vermeyi kolaylaştıran ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Zayıflamanın kolesterol, şeker hastalığı, ruhsal durum, hipertansiyon üzerine de olumlu etkisi vardır. Tekrarlayan zayıflama ve şişmanlama kalp hastalığı ve ani ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

        Alışkanlıkların değerlendirilmesi, kilo vermenin temel çözümüdür. Herkesin mutlaka değiştirmesi gereken ve değiştirmesi de zor olmayan alışkanlıkları vardır. Gazete, kitap okurken ve televizyon seyrederken bir şey yemeyin, alışverişe çıkarken liste yapın liste dışında yiyecek almayın, iyice acıkmadan yemek yemeyin, kesinlikle öğün atlamayın sabah kahvaltı alışkanlığı edinin, günde en az 2 litre içecek için, iştahlı arkadaşlarla yemeğe oturmayın."

        Gazete ve dergilerdeki diyetlerin insanların sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye düşürdüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Turgut Şahinöz, "Eğer kendi başınıza gazete veya dergilerdeki bir takım diyetleri yapar veya ünlü bir insan şu diyeti yapmış ben de onu yapayım zayıflayayım derseniz sağlığınız ciddi bir şekilde tehlikeye düşebilir. Kan şekeriniz veya tansiyonunuz düşüp bayılabilirsiniz. bir de kan kontrollerini yaptırmadan diyete devam ederseniz bu ciddi durumlara koma ve ölüme kadar giden rahatsızlıklara neden olabilir." diye konuştu.

        Şahinöz, diyete başlarken muhakkak bir uzmana danışılması gerektiğinin altını çizerek,

        "Uygun bir diyet listesi belirleyin, kan ve idrar tahlili yaptırın, bunları bir doktora gösterin, kendinizi doğru motive edin. Çevrenizden gelecek eleştirilere kulak asmayın, diyeti bozduğunuz zaman suçluluk duygusu ile hareket edip, tamamıyla bırakmayın ertesi gün tekrar başlayın. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve size uygun olan bir beslenme modelini seçin. Enerji tüketiminizi artırın." şeklinde ifade etti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ