Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uçucu maddeler 18 yaş altına satılmayacak

        Tiner ve boya incelticileri ile su bazlı olmayan yapıştırıcıları da içeren, kişilerde bağımlılık yapan uçucu maddelerin satışına sınır getirildi. Söz konusu uçucu maddeler 18 yaşından küçük olanlara satılmayacak. Bu tür ürünlerin üretildiği işyerinde 18 yaşından küçükler çalıştırılmayacak.

        Söz konusu uçucu maddelerin ambalajı üzerine de sigara paketlerinde olduğu gibi uyarıcı yazılar ve resimler yer alacak. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, kişilerde bağımlılık yapabilen uçucu madde içeren ürünlerin kontrolünü sağlamayı, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önlemeyi, onları ve toplumu bu maddelerin zararlı etkilerinden korumayı amaçlıyor.

        Yönetmelik, üretimi, ithalatı, satışı, denetimi, depolanmaları ve kullanım alanlarıyla ilgili şu maddeleri kapsıyor: "Tiner ve boya incelticileri, su bazlı olmayan yapıştırıcılar, solventler, cila ve boya çıkarıcıları, maket yapıştırıcıları, lastik tutkalları, sprey boyalar, yazı düzeltici sıvılar, cila ve vernikler, ayakkabı boyaları, kokulu silgiler, işaretleyici kalemler, resim boyaları, kokulu defterler, oyun hamurları, uçan balonlar, uçucu madde ihtiva eden diğer kırtasiye malzemeleri ile uçucu madde ihtiva eden diğer yapıştırıcılar ve teknik eğitim malzemeleri"

        -İŞYERLERİNDE ÇOCUK ÇALIŞTIRILMAYACAK-

        Söz konusu insanda bağımlılık yapan uçucu maddelerin üretildiği, satıldığı depolandığı bu tür işyerlerinde çocukların çalıştırılması yasaklanıyor. Bu işyerlerinde, "Bu işyerinde 18 yaşından küçükler çalıştırılmaz" ibareli levha yer alacak. Bu işyerlerinde havalandırma sistemleri zorunlu hale getirilecek. Bu tür işyerlerinde çalışanlara uygun ve yeterli yıkanma yeri, tuvalet ve temizlik malzemesi sağlanacak. Koruyucu amaçlı maske, eldiven ile ayrı bir iş kıyafeti verilecek. Bu önlemler, çalışanlara maddi yük getirmeden, işyeri sahip ve işletenlerince yerine getirilecek.

        -SİGARA PAKETLERİNDEKİ GİBİ UYARI YER ALACAK-

        İnsanda bağımlılık yapan söz konusu uçucu madde içeren ürünlerin dış ambalajlarına ve varsa iç ambalajlarına toplam alanın yüzde otuzundan az olmayacak şekilde "Dikkat! Sağlığa Zararlıdır. Çocuklara Satılamaz, Verilemez" ibaresi konulacak. Bu uyarı yazısına resim ve şekil de eklenecek. Ürünlerin etiketlerinde tüketicileri yanıltacak veya kayıtsızlığa düşürecek yazı ve resimlere yer verilmeyecek.

        -UÇUCU MADDELERİN KULLANIM ALANI SINIRLANIYOR-

        Yönetmelikle, su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklanıyor. Yönetmeliğe göre, yükseköğretim kurumları ile mesleki eğitim ve iş eğitimi yapan kurumların, eğitim gereği kullandıkları ürünlerin hoş olmayan koku ihtiva etmeleri zorunlu olacak. Eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere hoş olmayan koku ihtiva eden ürünleri üretmek veya ithal etmek isteyen firmalar üretim izni veya ithal izni veren kuruma müracaat edecekler. Eğitim öğretim faaliyetlerinde hoş olmayan koku ilave edilmiş ürünlerin kullanılabilmesi için kullanım alanında kısmî veya genel havalandırma sistemi bulunması zorunlu olacak.

        -UÇUCU MADDELERİN SATIŞ VE DENETİMİ-

        Yönetmelikle uçucu madde içeren ürünlerin satışına da sınırlama ve denetim getiriliyor. Buna göre, ürünler ortamın havasından etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajlarda piyasaya sunulacak ve satış yerlerinde yeterli havalandırma sağlanacak. Ürünlerin hangi amaçla olursa olsun çocuklara satışı yasak olacak. Eğitim ve öğretim faaliyetleri için yapılan alımlar gibi çocuklar tarafından kullanılabilme ihtimalinin varlığı halinde bu ürünler yetişkinlere de satılmayacak ve verilmeyecek. Müşterileri bu konuda bilgilendirilmesi zorunlu olacak. Ürünlerin satışının yapıldığı işyerlerinde uygun uyarı levhası asılacak.(

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ