Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazan estetiği günah mı?

        Ramazan ayı geldi çattı. Fakat bu ayın bazı iddialara göre ilginç bir özelliği daha var: Ramazan aylarının, estetik operasyonların büyük oranda artış gösterdiği bir ay olduğu iddia ediliyor. Özellikle de sanat camiasındaki ünlülerin Ramazan ayından sonra bambaşka bir şekilde karşımıza çıkmaları bu tezi doğrular nitelikte. Peki konunun uzmanları bu duruma ne diyor? Estetik cerrahlara ve ilahiyatçılara sorduk: "Ramazan'da estetik operasyonlara ilgi artıyor mu?", "İslam Ramazan ayında yapılan estetik ameliyatlarına nasıl bakıyor?"

        BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM

        SANATÇILARIN ARAYIP DA BULAMADIKLARI FIRSAT

        Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Ümran İleri, Ramazan'da estetik operasyonlarda artış olduğuna dikkat çekerken, "Bu ameliyatlar, genellikle iş ve sosyal yaşamda aktif olan kişilerin tercih ettiği ve zamanını kişinin önceden planlayabildiği bir operasyon türüdür. Böyle olunca iş ve sosyal yaşamda bir yavaşlamanın baş gösterdiği ramazan aylarında bu tip operasyonların artması beklenen bir durum" dedi. Bu ay içerisinde en çok tercih edilen operasyonların kadınlarda liposuction, karın germe, meme küçültme; erkeklerde ise jinekomasti (güğüs küçültme operasyonu), burun ve liposuction olduğunu ifade eden Dr. İleri, operasyonlardaki iyileşme sürecini şöyle anlattı:

        "Benim hastalarımda en uzun toparlanma periyodu karın germe ameliyatlarından sonra oluyor; bu da 3 hafta. Diğer bütün operasyonlarda hasta 1 ila 10 gün süre içinde normal hayata dönebilir ve işine başlayabilir."

        Özellikle eğlence ve şov dünyasından ünlü isimlerin işlerinin durgunlaştığını belirten Dr. İleri, " Sanatçılar da bu dönemi çok isteyip de bir türlü vakit bulamadıkları estetik operasyonlarla değerlendiriyorlar " şeklinde konuştu.

        TOPARLANMA SÜRESİ KISA

        Günümüzde geliştirilen yeni tekniklerle hastaların toparlanma sürecinin kısaldığını kaydeden Dr. İleri, "Artık insanlar estetik operasyondan sonra davul gibi bir suratla haftalarca dolaşmak zorunda değil. Benim yüz germe yaptığım hastalarımın çoğunluğu 3-4 günde işlerine dönebiliyorlar. Bu nedenle operasyonlar için ramazanı beklemeğe gerek yok, hafta sonu tatillerinde yapılabilecek operasyonlar var" dedi.

        RAMAZAN'DA KADINLAR REGL GÜNLERİNİ FIRSAT BİLİYOR

        Op. Dr. Ziya Şaylan ise "Ramazan ayında oruç tutmayan genç hastaların sayısı aynı kalmakta orta ve ileri yaşların sayısında ise bir azalma olmaktadır. Fakat yinede birçok bayan hasta oruç tutamadıkları adet kanamalarına denk gelen günlerde gelip estetik

        yaptırmaktadırlar. Ramazanın kış aylarına denk geldiği senelerde ise iftardan sonra gelip uygulama yaptıran birçok hastanın olduğunu hatırlamaktayım" dedi.

        TATİL PARALARINI ESTETİK İÇİN HARCIYORLAR

        Bu sene ramazan yaz aylarına geldiği için zaten bu sıcak aylarda büyük ameliyatlardan kaçınılmaktadır. Ancak şunu belirtmek isterim ki yaz tatili için biriktirdikleri parayı ve yaz izinlerini estetik ameliyata ayıran hasta sayısı hiçte az değildir" diyen Op. Dr. Şaylan, sözlerine şöyle devam etti: "Yaz aylarında daha çok göz kapağı, meme protezi ve yağ emme uygulamaları yapılmaktadır. Bunlar en geç bir haftada iyileşebilecek yöntemlerdir."

        ÖLÜME YAKLAŞINCA MEME PROTEZİNİ ÇIKARTIRMAK İSTEYENLER ARTIYOR

        Op. Dr. Ziya Şaylan İslam'ın estetik ameliyatlara nasıl baktığına dair görüşlerini de sözlerine ekledi: "Bütün hayatı boyunca estetik ameliyatlar yaptırmış bir bayan yaşlanınca bana gelip 'Artık çok yaşlandım, ölürsem Allahın huzuruna meme protezleri ile çıkmak istemiyorum lütfen onları çıkartın' diyebilmektedir. Bazen de hastanın ölümünden sonra çocukları bana gelip 'Annemiz vefat etti, ahrete gidince mağdur

        olmasın, meme protezlerini çıkartabilir misiniz?' diye sormaktadırlar. Bu hastaları otopsi yapan adli tıp kuruluşlarına havale etmekteyim."

        İslam dinine göre Allah'ın yarattığı her şeyin güzel olduğunu, onları değiştirmenin kurallara aykırı kabul edildiğini ifade eden Op. Dr. Şaylan: "İslam dünyasında

        genellikle görüşleri bir fetva gibi kabul edilen Kahire İlahiyat fakültesinin bu konuda yaptığı yayınlara göre İslam, hastalara yapılan estetik müdahaleler onları mutlu edecek ise karşı değildir. Bu uygulamalar aşırıya kaçılmaz ve o kişiyi mutlu edecek ise mubahtır. Kurana göre Allah güzeli sever" şeklinde görüş verdi.

        RAMAZAN SANATÇILAR İÇİN TATİL

        Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Taha Mehmetoğlu ise, Ramazan ayında en çok sanatçılar estetik ameliyatlara müracaat ediyorlar. Ramazan ayı, sanatçılar için bu ameliyatları yaptırmak açısından bir fırsat. Ramazan ayını ayrıca sanatçılar için bir tatil gibi düşünmek lazım. Nasıl ki kışın ve yazın ara tatilde okul başlamadan önce öğretmenler ve öğrenciler, aynı zamanda bu dönemlerde tatil yapan insanlar ameliyat oluyorsa, ya da yazın gurbetçilerimiz ve yabancı uyruklular ameliyata geliyorsa; bunun gibi Ramazan ayıır sanatçılar açısından tatil olarak değerlendirmek mümkün” dedi.

        Dr. Mehmetoğlu, sanat camiasının Ramazan’da işlerinin azaldığını ifade ederken, “Doğal olarak işlerin azaldığı Ramazan ayını tatil gibi değerlendirerek, bu tür estetik ameliyatları ramazan ayı girer girmez yaptırıyorlar. Sonrasında da bayramda kimi sahne alıyor, kimi podyuma çıkıyor…Ramazanda yapılan estetik uygulamaların diğer aylarda yapılanlardan hiçbir farkı yok. Yine burun ameliyatları başta olmak üzere, meme büyütme, dikleştirme ve küçültme, karın ve kalça bölgesindeki fazla yağların alınması ve gevşekliklerin giderilmesi. Genellikle bu ameliyatlarda iyileşme süreci ortalama 10 gündür” şeklinde görüş verdi.

        "TABİİ ŞEKİLDE DÜZELTİLMESİNDE SAKINCA YOKTUR"

        İslam'daki helal ve haramın zamanlara veya ibadet aylarına tahsis edilmediğini söyleyen İlahiyatçı Yazar İsmail Nacar, "Ramazan ayında belli başlı ibadet kuralları vardır. Bunun dışında da bazı yasaklar vardır. Mesela domuz eti haramdır. Ancak açsanız ve bu ihtiyacınızı karşılayamayacak durumdaysanız ve önünüzde sadece domuz eti varsa, aşırı olmamak kaydıyla domuz eti yenebilir. Bu bağlamda zaruretler haramı mübah kılar. Bunun gibi estetik konusunda da çok kesin kurallar yokyur" dedi.

        İnsanoğlunun bir yaradılış şekli olduğuna değinen Nacar şöyle devam etti: "Vücutta biyolojik olarak bir takım abestlikler varsa- örneğin kişinin parmağı yoktur, bir yerinde eğrilik vardır- bunun düzeltilmesinde sakınca yoktur. Ama bunlar dışında Allah sizi zaten güzel yaratmışsa, bedene bir anormallik yoksa estetik yapılmamalıdır. Bazıları geliyor, "Dudaklarımı şöyle yapacağım" diyor. Siz Allah'ın yarattıklarını temiz tutarak, besleyici şeyler kullanarak güzel gösterebilirsiniz"

        ***

        GÜZELLİK MERKEZLERİNDE BÖLGESEL ZAYIFLAMAYA RAMAZAN'DA RAĞBET VAR

        Güzellik merkezi sahibi ve modacı Ürkan Miras ise kışları lazer epilasyon konusunda daha yoğun olduklarını söylerken, "Ramazan ayında bu tür işlemlere karşı ilgi azalıyor. Bölgesel zayıflama operasyonları konusunda bu aylarda büyük bir artış oluyor. Biliyorsunuz Ramazan bu yıl yaz aylarına denk geldi. Bu açıdan özellikle de zayıflama ve selülit tedavisi konusunda bizlere karşı da yoğun bir ilgi oluyor" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ