Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yüksek dozda multivitaminin tehlikesi

        Doğru kullanıldığında şifa kaynağı olan vitaminler, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. “Yüksek dozda vitamin prostat kanseri riskini artırır” diyen Prof. Dr. Metin Özata, vitamin ve minerallerin nasıl kullanılması gerektiğini anlattı

        İNSAN vücudu vitamin üretemediği için ihtiyaç duyulan vitaminlerin dışarıdan alınması gerekiyor. Vitaminler, vücuttaki birçok metabolik olayın gerçekleşmesinde önemli görevler üstlendikleri için eksiklikleri halinde ortaya ciddi sağlık sorunları çıkıyor. Vitamin eksikliğinin giderilememesi bazen ölümle sonuçlanabilecek ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Farklı grup gıdaları tüketen bir kişinin ilave vitamin-mineral almasına gerek kalmıyor. Ancak yapılan araştırmalar çoğu kişinin yeterli beslenemediğini ortaya koyuyor ve bu durumlardamutlaka ilave vitamin almak gerekiyor.

        FAZLASI ZARAR

        Yüksek dozda alınan bazı vitaminlerin vücutta birikmesi zararlı hale gelmesi demek olduğu için vitaminlerin bilinçsiz kullanılmaması öneriliyor. Hamilelik sürecinde ilk ay günlük 400mikrogramfolik asit alınması gerekiyor. Endokrinolojimetabolizma ve guatr uzmanı Prof. Dr. Metin Özata, anne adayları için multivitaminlerin de yararlı olabileceğini ancak kullanılacak multivitaminin içerdiği vitamin oranlarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Gebeliğin ilk 3 ayında fazla A vitamini zararlı görülürken, Omega–3 alımının artırılması gerekiyor. Günlük yaşamda en çok şikâyet edilen şeylerin başında yorgunluk geliyor. Çok çalışmak, uykusuzluk, stres ve bazı enfeksiyonlar yorgunluğa yol açabilirken; kansızlık, vitamin vemineral eksiklikleri ile bazı hormonların az salgılanması da yorgunluk nedeni olabiliyor. Yorgunluğun kronikleşmesi durumunda akla demir, B12 vitamini ve magnezyumeksikliğinin gelmesi gerekiyor. Kan şekerinde düşüklük, tiroit hormon azlığı ve böbreküstü bezinin az çalışması da yorgunluğa neden olan faktörler arasında görülüyor.

        DOKTORA DANIŞIN

        Yapılan çalışmalar, çoğu kişinin günlük beslenmesi ile yeteri kadar folik asit, B6, B12, D ve E vitamini almadığını gösteriyor. Prof. Dr.Metin Özata, bu durumdakiler için multivitamin alımının uygun olduğunu, çok fazla vitamin içeren ve “mega’’ veya “hiper’’doz olarak sunulan ürünleri seçmeye ise gerek olmadığını belirtiyor. Bu anlamdamultivitaminlerin içindeki vitaminlerin oranlarına bakılması büyük önemtaşıyor. Ürünlerde bazen A vitamini dozu çok yüksek olabiliyor ve ihtiyaç duyulanmultivitaminin uzman bir hekime danışılarak kullanılması gerekiyor. Yaşlılara beyin fonksiyonlarını artırmak için süreklimultivitamin verilmesinin yararı olmadığına dikkat çekilirken, ileri yaş grubunda folik asit kullanımının işitme azlığına iyi geldiğini gösteren çalışmalar bulunuyor.

        CEYDA ERENOĞLU/ GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ