Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ölümünü bekliyor!

        Antalya'nın Alanya ilçesinde hidrosefali (Kafa içindeki suyun artması) hastalığı olan 10 aylık bebek, doğduğundan beri adeta ölümünü bekliyor. Doktorların en fazla bir yaşına kadar yaşayabileceğini söylediği minik Ahmet Canpolat, gözlerini hiç açmadan nefes alıyor. Enne sütü emmeyen minik, mamasını şırınga ile karın bölgesinden açılan bir delikten alıyor.

        Yakalandığı hastalık nedeniyle sürekli kafası büyüyen minik Ahmet Canbolat, ölümle pençeleşiyor. Anne Kübra Canbolat (25) ile baba Muhammed Canbolat (29) çocuklarının bu haline üzülüp her gün adeta ölüp ölüp diriliyor. Acılı aile, 3 yaşındaki diğer çocukları Hüseyin Canpolat ile teselli bulmaya çalışıyor.

        DOKTORLARIN ALDIR DEDİĞİ ÇOCUĞU DOĞURMAYA KARAR VERDİ

        Kübra Canbolat, geçen yıl hamile kaldı. 5 aylık çocuğun hidrosefali olacağını söyleyen doktorlar, bebeğin anne karnından alınmasını tavsiye etti. Bu tavsiyeye uymayan anne Canbolat, bebek dünyaya gelinceye kadar hep dua etti. Bebek, doğumdan sonra 40 gün hastanede yoğun bakımda kaldı.

        Anne Canbolat, daha sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: "Hastaneye çağırdılar. Bana çocuğa bakmayı öğrettiler. Bu sırada çocuğun bu durumunu kabullenemedim. Çok zor bir durumdu. Şok oldum. İnanamadım. Elim ayağıma dolaştı. Hemşire hanım bana ilaçları nasıl vereceğimi anlattı. Çocuğun ilaçlarını anlatıldığı şekilde vermeye başladım. Artık cesaretimi toparladım. 9-10 aydır iki saatte bir mamasını veriyoruz. Çocuk hiç emmedi. Anne sütü almadı. Sürekli karından açılan bir delikten maması veriliyor. Sürekli kusuyor. Şurubunu verince kusmuyor. İlk önce üç saatte bir veriyorduk. Sonra iki saate indirdik. Gece gündüz bakıyoruz. Bir çocuğum daha var. İkisiyle birlikte bu şekilde ilgilenmek zor oluyor. Gece gündüz sürekli ağlıyorum. Her gece ağladım. Uyuyamadım. Aklım hep çocuktaydı. Allah'a hep dua ederek ayakta kaldım. Allah inşallah yüzümüzü güldürecek. Hiç şikayetçi olmadım. Büyüklerimden manevi destek aldım. Onların cesaretiyle kendimi toparladım. 'En fazla bir yaşına kadar yaşar' dediler. Adeta ölümünü bekliyoruz."

        Sıkıntı çektiğine değil, çocuğunun durumuna çok üzüldüğünü belirten baba Muhammed Canbolat, Allah'tan gelen şeyleri sıkıntı olarak kabul etmediğini dile getirdi. İster istemez insanın üzüldüğünü belirten baba Canpolat, "Doktorlar 'çocuğu aldırın' diyordu. Ama biz Allah'ın vermiş olduğu canı almak istemiyorduk. Her şeye rağmen sıkıntılara katlanmaya razı olduk. Böylece çocuğu aldırmadık. Çocuk doğdu. 9-10 aydır sürekli Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gidip geliyoruz. Maddi olarak çok sıkıntı çekiyorum. Doktorlar en fazla bir yaşına kadar yaşayacağını söylediler. Ama Allah'tan ümit kesilmez." şeklinde konuştu

        HASTALIĞIN BELİRTİLEARİ NE?

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kaplan, hastaların büyük çoğunluğunda hidrosefalinin, beyin omurilik sıvısının dolaşım yolundaki herhangi bir noktasındaki tıkanmaya bağlı olarak oluştuğunu söyledi.

        Hastalığın nedenlerinin 'doğuştan' ya da 'sonradan gelişen edinsel' olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Parlan, şöyle devam etti: "Tekrar çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde mutlaka genetik danışmanlığa başvurunuz. Hamilelik döneminde sık sık doktora görünmelisiniz. Bunlara doğmadan önce dikkat edilmesi gerekiyor. Doğduktan sonra çocuğunuzda uyku hali, kusma, baş ağrısı, huzursuzluk, sürekli ağlama gibi belirtiler varsa dikkatli olun. Bunlar kafa içi basıncının arttığını gösterir belirtilerdir, zaman kaybetmeden hastaneye getirin. Kusmanın süresi, zamanı, nasıl bir tarzda olduğu konusunda bilgi verin. Kontrol edilemeyen ateşler, şantın izlediği yol üzerindeki kızarıklık, şişlik, hassasiyet, şantla ilgili problem olduğunu gösterir. Doktorunuzu arayıp durumla ilgili bilgi verin. Gece yatarken çocuğunuzun yatağının baş kısmını hafifçe yükseltin, baş aşağıya doğru sarkık şekilde uyumasına izin vermeyin. Evde şant pompasının kontrolünü, bu konuda bilginiz olsa bile yapmanız tavsiye edilmez. Çünkü bu işlem ancak çok acil durumlarda yapılmalıdır. Çocuğunuzun kabız olmasını önleyin. Beslenmesinde meyve, sebze, tahıl ve bol miktarda sıvı almasına dikkat edin. Çocuğunuzun yaşına uygun tüm sosyal aktivitelere katılmasını destekleyin. İncinme nedeni olabilecek spor aktivitelerinde öncelikle hekiminize danışıp bilgi isteyin. Gerekli durumlarda çocuğunuz ve kendiniz için uzman birinden (çocuk psikiyatristi, psikolog) ruhsal destek almaya çekinmeyiniz." diyerek aileleri uyardı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ