Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bitkisel tedavide büyük tehdit

        Türk Eczacıları Birliği Saymanı ve İlaç Dışı Ürünler Komisyonu Başkanı Nevin Taşlıçay, son günlerde adından çokça bahsedilen ve temelde birçok hastalığa iyi gelen, ilaç endüstrisinde de sıkça kullanılan bir bitki olan meyan kökü balının, özellikle hipertansiyonu olan hastalar için büyük tehdit oluşturduğunu bildirdi.

        Taşlıçay, son zamanlarda şifa bulmak umuduyla büyük talep gösterilen bitkilerin bilinçsiz bir şekilde tüketilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

        Bitkilerin mucizevi etkilerinden söz edilen haberlerde, ortaya çıkabilecek tehlikelerin göz ardı edildiğini belirten Taşlıçay, ''Örneğin son günlerde adından çokça bahsedilen ve temelde birçok hastalığa iyi gelen, ilaç endüstrisinde de sıkça kullanılan bir bitki olan meyan kökü balı, özellikle hipertansiyonu olan hastalar için büyük tehdit oluşturmaktadır'' uyarısını dile getirdi.

        Meyan kökü balının, özellikle mide ve bağırsak sorunlarında iyi bir yardımcı olduğunu, bronşite iyi geldiğini, ciğerdeki balgamı akışkan hale getirdiğini ve öksürük kesici etkisi bulunduğunu anlatan Taşlıçay, şunlara dikkati çekti:

        ''Çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan meyan kökü balının, kronik hastalığı olup düzenli ilaç kullanan kişilerde nasıl bir etki yaratabileceği maalesef bilinememektedir. Özellikle hipertansiyonu olan bir hasta, midesindeki ülsere ya da boğazındaki gıcığa iyi geliyor diye fazla miktarda meyan kökü balı tüketirse, kullandığı tansiyon ilacının dozu artırılsa dahi tansiyonunun düşmeme olasılığı çok yüksek bir ihtimal. Çünkü meyan kökü balı içerdiği bileşiklere bağlı olarak tansiyonun yükselmesine ve buna bağlı olarak da kalp krizine neden olabilmektedir''

        Taşlıçay, kalp, tansiyon ve böbrek gibi kronik hastalığı olup düzenli ilaç kullanan kişilerin bu bitkiyi doktor ve eczacı gözetiminde ve 6 haftadan fazla olmamak kaydıyla kullanması önerisini dile getirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ