Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Rüşvet uğruna yok yere beyin ameliyatı

        SULTAN UÇAR- GAZETE HABERTURK (AHT)

        İSTANBUL’da polis tarafından 20 ay önce düzenlenen Altın Omurga Operasyonu’yla ilgili 52 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Tutuksuz yargılanacak olan dönemin Sosyal Güvenlik Kurumu Fatura İnceleme Müdürü Sabri Emin Karaçor ile biri başhekim 35 beyin cerrahı, 16 medikal firması sahipleri ve çalışanlarından oluşan 52 kişi için 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Zeynel Sarıbuğa tarafından hazırlanan iddianame Ağır CezaMahkemesi tarafından kabul edildi.

        İNSANLIK HİÇE SAYILDI

        60 sayfadan oluşan iddianameye göre; 370 hastadan bazıları için gerekmediği halde ameliyat yapıldığı, bazılarına ise gerektiği şekilde ameliyat yapılmadığı ve bu ameliyatlarda da gereksiz ve pahalımalzemeler kullanıldığı iddia edildi. İnsan hayatını hiçe sayan bu operasyonlar, denetçi doktorlar tarafından SGK belgeleri incelenerek ortaya çıkarıldı.

        SAHTE BELGE HAZIRLADI

        SGK’dan para alabilmek için sahte ameliyat belgeleri tanzim edildiği de saptandı. Tespitlere göre, doktorlara rüşvet dağıttığı öne sürülen ilaç firmaları sadece bu iş için, ‘Ulusal Omurga’ isimli bir de şirket kurdu.

        MÜDÜRE 2 VİLLA

        Dönemin Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul Fatura İnceleme Müdürü Sabri Emin Karaçor’a, faturaların sorunsuz ödenmesini sağlaması karşılığında, medikal firmalarınca İzmir’de 2 villa satın alındığı da iddianameye girdi.

        DOKTORA KOMİSYON

        Firmalar, doktorlara da kullandıklarımedikal malzemelerin bedelinin yüzde 25’ini “Geri dönüşüm” adı altında rüşvet olarak vermekle suçlanıyor,

        TAHSİLAT CUMA

        Bir devlet hastanesinde görevli olduğu halde özel hastanelerde ameliyat yapan doktorM.D. her hafta cuma günü rüşveti alıp arkadaşlarına paylaştırıyordu. Dinlemeye takılan M.D. başka bir doktoru arayarak, “Ben gelmeden sakın vakaya girme, paraları paylaşalımsonra girersin” diyor. Yine dinleme kayıtlarına göre özel bir hastanenin başhekimi olan sanıklardan A.H.’yi arayan M.D. “Abi haftalık birikmişleri Y. getirdi. Yarın da N.medikal getirecek. Yarın seni göreyimmi?” diyor. Başhekim ise pazartesi gelmesini istiyor. İlk rüşvetini alan ve bu paranın aylık olarak düzenli şekilde ödeneceği söylenen bir başka doktor ise 3 gün sonra rüşveti getiren doktoru arayarak, pişman olduğunu ve parayı istemediğini söylüyor.

        TOPLAM 2 MİLYON

        İncelemede, devletin yaklaşık 5milyon lira zarara uğratıldığı, toplamda da yaklaşık 2 milyon lira rüşvet dağıtıldığı hesaplandı.

        RÜŞVETİN KAYITLARI

        Medikal şirketlerin kasalarından doktorlara verildiği iddia edilen rüşvetlerin çetelesi de çıktı. Sadece bir firmayla ilgili kayıtta, 56 doktora farklı zamanlarda 394 kalemde 413 bin ve 273 kalemde 312 bin TL ödendi.

        HASTALAR DAVA AÇABİLİR

        Suçlanan doktorların sorumlu olduğu 370 hastanın dosyası tek tek incelendi. Doktorların her ameliyat için tek tek yargılanması gündemde. Hastaların da dava açma hakkı doğuyor.

        963 bin TL’lik rüşvet belgesi

        * Devlet hastanelerinde çalışan cerrahlar S.M., Z.O.,T.D., A.İ.I’nın özel hastanelerde yaptıkları ameliyatları bu hastanelerin doktorları yapmış gibi göstererek SGK’ya fatura ettikleri saptandı.

        * SGK’da Fatura İnceleme Müdürü Sabri Emin Karaçor’un, fatura başına yüzde 2 komisyon alarak denetim yapılmadan faturaların ödenmesini sağladığı iddia edildi.

        * 1.5 yıllık dönemde Karaçor ve 56 doktora farklı tarihlerde ‘geri dönüşüm’ adı altında 963 bin 144 TL masraf kaydı tutulduğu saptandı.

        * Medikal şirket kayıtlarına göre Dr. D.G.G.’nin 35 bin 285 TL alırken Dr. K.K.’nın sadece 300 TL aldığı bilgisi de yer aldı.

        Marmara Bölgesi’ndeki beyin ameliyatlarının yüzde 45’ini onlar yapmış

        İSTANBUL’da 5 Mayıs 2009 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ihbarı üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı teknik takibin ardından operasyon yapıldı. SGK’da 10 bin ameliyatla ilgili dosyalar incelendikten sonra operasyon için düğmeye basıldı. İstanbul’da 17 ilçe ve Ankara’daki 47 adrese operasyon düzenlendi. 47 kişi gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan zanlılar, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. İddianameye göre, bir devlet hastanesinde görev yapan Doktor M.Y., nöroşirurji alanında Marmara Bölgesi’nde yapılan ameliyatların yüzde 22’sini, başka bir doktor yüzde 12’sini, bir başkası da yüzde 11’ini yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ