Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Hekimler günah keçisi oldu"

        Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar, hekimlerin günah keçisi gibi gösterildiğini belirterek, "SGK'nın dayatmalarını uygulayan hekimler hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalıyor" dedi.

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından Antalya Belek'teki Miritim Palm Beach Otel'de gerçekleştirilen "bahar sempozyumu" yarın sona eriyor. Sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar, hükümetin hekimleri günah keçisi olarak gösterdiğini söyledi. Son 4 ay içerisinde bir psikiyatrisin bıçaklandığını ve bir psikiyatrisin de kurşunlandığını kaydeden Candansayar, "Hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet ciddi oranda arttı" dedi.

        DAYATMALARI UYGULAYAN HEKİM DAYAK YİYOR

        Hekimlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kararlarını uyguladığını, ancak hastaların 'İşine gelmediği için yapmıyor' gibi bir düşünceye kapıldığını belirten Candansayar, "SGK'nın dayatmalarını uygulayan hekimler hastalardan dayak yiyorlar. Kamuoyunda 'Ben istediğim doktora gidebileceğim, istediğim kadar hizmet alabileceğim' gibi bir algı var. Sağlık Bakanlığı, her şeyi güllük gülistanlık gibi gösteriyor. Sağlık hizmeti ücretsiz olmaktan çıkmış durumda. Hekimler artık istediği ilacı istediği şekilde yazamıyor. Eskiden olası riskleri belirlemek için farklı branşlardan tahlil istenebiliyordu. Şimdi sadece kendi branşıyla ilgili tahlilleri isteyebiliyoruz. Bu da kaliteyi düşürüyor" dedi.

        HEKİMLERİN YÜZDE 64'Ü ŞİDDETE UĞRUYOR

        Türkiye Psikiyatri Derneği Saymanı Uz. Dr. Agah Aydın da sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetle ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama sıklığının arttığını vurgulayan Aydın, "Isparta-Burdur Tabip Odası'nın 2008-2010 yılları arasında yaptığı bir araştırmaya göre, çalışanların yüzde 64'ü meslek yaşamları boyunca en az bir defa şiddete maruz kalıyor. Sağlıkçılar, genellikle hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete uğruyor. Şiddeti uygulayanların yüzde 92'sini erkekler oluşturuyor. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin 14'ünü ise sağlık idarecileri gerçekleştiriyor. Ayrıca kadın çalışanlar erkeklere oranla daha çok şiddete maruz kalıyor" dedi.

        YÜZDE 67'Sİ ŞİKAYETÇİ OMUYOR

        İstanbul'da yapılan bir araştırmada ise sağlık çalışanlarının sözlü saldırıya uğrama oranının 100'e çıktığının altını çizen Agah Aydın, "Aynı araştırmada fiziksel saldırıya uğramış olanların oranı ise 87. Hemen her gün fiziksel ya da sözel saldırıya uğradığını söyleyenlerin oranı yüzde 29. Bunların polise bildirilme oranı yüzde 40. Dava açılma oranı da yüzde 33 olarak belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının yüzde 67'sinin kendisine yapılan şiddet konusunda şikayetçi olmaması dikkat çekicidir. Hekimler, işlerini kaybetme, tekrarlayan saldırılara karşı güvenliklerinin sağlanamayacağı ve kendilerine yönelik husumete yol açması kaygısıyla bireysel olarak davacı olmaktan kaçınıyorlar" diye konuştu.

        YANLIŞ POLİTİKALAR ŞİDDETİ ARTIRIYOR

        Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı politikaların, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasının neden olduğunu savunan Uz. Dr. Aydın şunları söyledi: "Özellikle aşırı hasta yükü, hasta başına ayrılan sürenin kısalığı, son yıllarda toplumda madde kullanımının artışı, ekonomik kriz ve buna bağlı olarak yoksulluğun artması, son 30 yıldır sistematik olarak iktidarlar tarafından sağlık sistemindeki aksaklıkların suçlusu olarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gösterilmesi, hekim-hasta ilişkisinin işletme-müşteri ilişkisine dönüştürülmesi gibi etkenler sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasına neden olmuştur."

        RUH SAĞLIĞI İÇİN YGS İPTAL EDİLMELİ

        Toplantıya katılan Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim kurulu Üyesi Prof. Dr. Mine Özmen de basın mensuplarının soruları üzerine YGS'deki şifreleme iddialarını değerlendirdi. Olayın öğrencilerin ruh sağlığını ciddi şekilde etkilediğini belirten Ömen, "Öğrenciler için çok ciddi bir stres kaynağı olmuştur. Bu durum öğrencilerin isyan etmelerine neden olmuştur. Gençler artık bu sınavın adil olduğunu düşünmüyor. Tekrar güven ve adalet duygusunu nasıl tesis edeceksiniz? Bu nedenle sınav kesinlikle iptal edilmesi gerekir" dedi.

        İKİ GÜN ACİL DURUMLAR DIŞINDA HİZMET YOK

        Basın toplantısına sempozyumda bulunan Tabipler Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu da katıldı. 19-20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan iş bırakma eylemi hakkında bilgi veren Bilaloğlu şunları söyledi: "Kamuoyunda ?Bir şey hastaların yararınaysa, hekimlerin zararınadır' gibi bir algı oluştu. Oysa bir şey hastaların yararınaysa hekimlerin de yararınadır. Bu sağlık hizmetinin olmazsa olmazıdır. Hekimlerin eğitimleri için kamudan olanak sağlanması ve iş güvenliğinin olması ister muayenehanede, ister kamuda, hastaların yararınadır. Gelir ve iş güvencesi sadece hekimlerin değil herkesin yararınadır. Bu nedenle yapacağımız şey hastaların yararınadır. Hasta ve hasta yakınlarını, herkesi 19-20 nisanda bize destek olmaya çağırıyoruz. İki gün boyunca acil durumlar dışında sağlık hizmetinin sunulmayacağı bilinmelidir. Muayenehaneler, aile hekimleri, üniversiteler ve özel hastaneler de dahil olmak üzere doktora gitmeyiniz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ