Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Koca ilçe yatağa düştü!

        BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Trabzon'un Sürmene ilçesinde son beş günde kusma, mide bulantısı ve ishal şikayetiyle hastaneye başvuran kişilerin sayısı bin 600'e çıktı. Salgının neden olabileceği düşünülürken; norovirüsten şüphelenildiği belirtildi.

        Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre, su örnekleri alındığı ve Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’ne gönderildi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri norovirüsten şüphelenildiğini ancak net sonuç alınmadan bir açıklama yapamayacaklarını kaydetti. Dün akşam sulardan yeni numuneler alındığı belirtilirken, sonuçların yakın zamanda Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nden kesin sonuç beklendiği ifade edildi.

        İl Sağlık Müdürlüğü, şebeke suyunun klorlandığını ve vatandaşların bu suyu kullanmamaları yönünde uyarıldığını belirtti.

        BULANTI, KUSMA VE İSHAL BELİRTİLERDEN...

        Antibiyotiklerin bile etkisiz kaldığı hastalık olarak tanımlanan norovirüsün belirtileri arasında bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı bulanan Norovirüs hastalığında, bu belirtilere ayrıca çok yüksek olmayan ateş, üşüme, titreme, baş ve kas ağrıları ile yorgunluk eşlik edebiliyor. Hastalığın aniden başlayarak hastayı yatağa düşürmesi ve 1-2 gün içinde etkisini kaybetmesi dikkat çekiyor.

        İSTANBUL'DA TEHLİKE VAR MI?

        İstanbul'da da farklı yerlerde ishal vakalarının arttığı iddia ediliyor. Konuyu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Müdür Yardımcısı Serap Gençer'e sorduk. Gençer'in açıklaması şöyle oldu: "İstanbul için şu anda böyle bir tehlike yok. Su ve gıdayla bulaşan ishalle seyreden hastalıklar sürekli takip ediliyor. Sağlık kurumlarına da böyle vakaların zaman kaybedilmeden bildirmelerini söyledik. Her ne olursa olsun tüm herkes açıktan, kaynağını bilmedikleri su ve gıdaları yemesinler. Et ve sebzeleri iyice pişirerek tüketsinler. Havaların sıcak olduğu bu günlerde yüzme alanı olmayan su birikintilerine çocuklar girmesin"

        KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

        • Eller sık sık yıkanmalı, özellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan ve yemeden önce

        • Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı

        • Kirli yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli

        • Virüs bulaşmış, çarşaf, giyecek, örtü gibi çamaşırlar yüksek ısıda su ve sabunla hemen yıkanmalı

        • Şebeke sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı

        • Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ