Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'İğne deliği' ile gelen rahatlık

        18 yaşındaki Kübra Karahan'ın ameliyat bölgesinde açılan 3 milimetrelik kesiler ile ''iğne deliği cerrahisi'' uygulanarak, idrar yolu genişletildi.

        Geçmiş yıllarda bu tür operasyonların açık ameliyat yöntemiyle yapıldığını, son yıllarda ise kapalı yöntem ya da anahtar deliği cerrahisi olarak nitelendirilen laparoskopik yöntemlerin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Tibet Erdoğru, ''Ancak biz dünyada iğne deliği cerrahisi (needloskopi) olarak bilinen çok yeni bir tekniği uyguladık. Sadece 3 milimetrelik kesi ile dikişsiz dahi yapılabilen bu ameliyatla, genç hastamızda hem sağlık, hem de kozmetik açıdan son derece başarılı bir sonuç aldık'' dedi.

        Prof. Dr. Erdoğru, bazı hastalıklarda, özellikle genç kız ve çocuklara bu cerrahi yöntemini uygulamanın daha avantajlı olduğuna dikkati çekti. Yöntemin, böbrek kisti, basit böbrek tıkanıklıkları, idrar yolunun mesaneye açıldığı yerde darlık olduğu durumlarda nazik ameliyatlar yapmaya olanak sağladığına dikkati çeken Erdoğru, ''Özellikle genç bayanlar için oldukça memnun edici sonuçlar alınmasını sağlıyor. Dikiş bile atmaya gerek olmayan bu yöntemle ameliyat izi kalmıyor. Çocuk ve bebeklerde de avantajlı olabiliyor'' diye konuştu.

        Henüz ilkokul çağındayken şiddetli ağrı ve yanma şikâyetleriyle acil servise gittiklerini belirten Kübra Karahan ise doktorlardan asıl sorunun idrar yolundaki darlıktan kaynaklandığını öğrendiklerini söyledi. Karahan, bandajlar ilk açıldığında bedeninde ameliyat izi göremeyince çok şaşırdığını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ