Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Menenjit tamamen tarihe karışıyor!

        Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de iki tür menenjit mikrobuna karşı aşılama yapıldığını, ancak bir diğer menenjit mikrobu “meningokok” için aşılama yapılmadığı için, yılda 750 çocuğunun menenjite yakalandığını söyledi. Bunların hepsinin 15 yaş altı çocuklar olduğunu ifade eden Prof. Ceyhan, “Bu sayıdan 50-100 arasında ölüm bekliyoruz, 200 civarında da sakatlık olabiliyor. Aşıyla bunların hepsini önlemiş oluyorsunuz” dedi.

        6 KİŞİDEN İKİSİNDE

        9 aylıktan itibaren aşının yapılabileceğini aktaran Ceyhan, bakteri solunum yoluyla bulaştığı için, aşıdan başka korunma yönteminin olmadığını belirtti.

        Ceyhan, şöyle konuştu: “Meningokoklu bir hasta otobüste yanınızda oturabilir, okulda çocuğunuzun yanında oturabilir. Bakterinin bir de şöyle bir özelliği var: Sağlıklı insanların boğazında da büyük oranda taşınıyorlar. Her 6 kişiden en az ikisinin boğazında bu bakteri var. Taşıyıcı bir insanla temas halinde, bakteriyi evimize taşıyoruz.”

        Prof. Ceyhan, Bakanlığın Türkiye’de menenjit yapan mikroplardan ikisine karşı aşılamayı 2005-2006 yılları arasında aşı takvimine koyduğunu belirtti.

        Ceyhan “Bu nedenle menenjitin en sık görülen etkeni meningokok isimli bakteri. Bir tek onun aşısı yoktu. Bir-iki ay sonra Türkiye’de serbest piyasada bulunacak. Bakanlık ‘gerekli’ derse ulusal aşı programına alınıp ücretsiz tüm çocuklara yapılacak. Türkiye’nin aşı bütçesi şu anda 200 milyon dolar civarında” diye konuştu.

        HACDAN GELENLER

        Aşı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “tekrarlayan menenjit geçiren çocuklar, dalak fonksiyonunda bozukluk olanlar, hacca giden kişilerle aynı evde yaşayanlar ve kreş çocuklarının” risk grupları olduğunu belirtti. En çok salgının hac dönüşü görüldüğüne işaret eden Ceyhan, hacca gidenler için bu aşının zorunlu olduğunu belirterek “Ancak onlarınki koruyuculuğu olan bir aşı. O yüzden hacdan döndüklerinde boğazlarında getiriyorlar. Kendilerini koruyor ama başkalarına bulaşıyor” dedi.

        Deniz BİLİROĞLU /ANKARA / GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ