Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Suda doğum nedir?

        Ankara'da bulunan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Türkiye'nin ilk suda doğum ünitesi kuruldu. Ankara'nın çeşitli semtlerinden hastaneye gelen anne adayları, yüzme bilmeseler bile özel havuzun içinde doğum yapıyor. Sezaryene alternatif olarak gösterilen yöntemi uygulayan doktora, doğum başına yüzde 20 pirim veriliyor.

        İKİ YILDA 150 DOĞUM

        Hastanede iki yılda 150'yi aşkın suda doğum gerçekleştirildi. Hastane tarafından Antalya'da düzenlenen 8. Geleneksel Eğitim Günleri'nde konuşan Başhekim Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu; suda doğumu normal doğum yapmak isteyen ve ağrı kesici ilaç almadan doğum süresini kısaltma arzusunda olan anne adaylarına önerdiklerini söyledi. Türkiye'deki doğumların yüzde 40'ının sezaryenle yapıldığını belirten Mollamahmutoğlu, suda doğum ünitesini normal doğumu teşvik etmek amacıyla açtıklarını dile getirdi. Mollamahmutoğlu ile, suda doğumun detaylarını konuştuk...

        ÖZEL KIYAFETLERİ VAR

        * Suda doğum ne şekilde gerçekleşiyor? Nasıl uygulanıyor?

        Suda doğum, doğum eyleminin 35-37 derecede sıcak suyla dolu bir havuzda gerçekleştiği alternatif bir doğum şeklidir. Doğum sırasında sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır. Anne adaylarına suda doğum yapmak için özel olarak hazırlanmış bir kıyafet giydirilir. Sıcak su, doğal sancılanma sürecini başlatmaya yardımcı olur. Doğum büyük ölçüde anne tarafından gerçekleştirilir ve anneye herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez. Doğum başladıktan sonra bebeğin kalp atışları ve annenin tansiyon ölçümleri yapılır. Anne adayı doğum gerçekleştikten sonra kanama kontrolü için sudan çıkarılarak normal doğum masasına alınır. Doğumdan sonra anne ve bebek küvetten alınıp tahliller yapılıyor. Bu tahlillerin amacı, su yoluyla ortaya çıkabilecek mikrobik faktörleri ortadan kaldırmak.

        * Suda doğumun yüzme bilip bilmemekle ilgisi yok, değil mi?

        Evinin küvetine giren herkes, suda doğum yapabilir. Yüzme bilmeyen anne adayları da bu yöntemi tercih ediyor çünkü suyun seviyesi ayağa kalktıklarında bacaklarının altında kalıyor.

        * Taşradaki hastalar suda doğumu tercih ediyorlar mı?

        Rahatlıkla tercih ediyorlar. Çünkü onlara yeterince eğitim veriyoruz. Bize geldikleri zaman suda doğum hakkında bilgi sahibi olmasalar bile, eğitimden sonra suda doğumu tercih ediyorlar. İnternet kullanmasını bilen kişiler bu yöntemi daha çok tercih ediyor çünkü konuyla ilgili bilgileri var. Taşradan gelen hastalarımızı ise suda doğum ekibimizde yer alan arkadaşlarımız bilgilendiriyor.

        İLK SEFERDE ÖNERMEM!

        * Siz de suda doğum yaptırıyor musunuz?

        Evet. Zaman açısından doğum süresi uzun çünkü hastanın başından ayrılamıyorsunuz. Ancak en baştan en sona kadar doğumu siz takip ettiğiniz için daha sağlıklı bir yöntem.

        * Kimler suda doğum yapamaz?

        İlk kez anne olacaklarla, riskli gebelik grubundakilere önermiyoruz. İlk doğumlarda yırtıkların düzgün açılması için kontrollü kesiler açılır. Bunun su içindeyken yapılması mümkün olmadığından, suda doğumu 2. veya 3. doğumda öneriyoruz. HIV, hepatit ve aktif genital enfeksiyonu olanlar da suda doğum yapamazlar. Bebeğin ters gelmesi, çoğul gebelik, daha önce sezaryenle doğum yapılması, bebeğin 4 kilogramın üstünde olması, erken doğum, annenin astım, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklarının olması, su kesesinde sorun, annenin suyunun erken gelmesi, aşırı kanamasının olması ve çok kilolu olması hallerinde de suda doğum yapılamıyor.

        * Bu yöntemin avantajları neler?

        Su, vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak doğum gerilimini azaltır. Bebek, anne karnında da suda olduğu için bir su ortamından başka bir su ortamına geçiyor ve şoka uğramıyor. Doğumhanelerin gürültülü ortamının olumsuz etkileri en aza iniyor. Doğum odasına baba adayı ya da akrabalardan biri girebiliyor.

        Suda doğum yapanlar anlatıyor...

        Elif Şahin

        "34 yaşımı geçmiştim. Riskleri vardı ancak suda doğum benim 10 yıllık hayalimdi. 10 yıldır suda doğumun dünyada nasıl gerçekleştiğini takip ediyordum. Doktorlar bana olası riskleri anlattı. Epidural veya normal anestezi almak istemiyordum. Normal doğum olsun istiyordum. En doğal yolları takip etmeye başladım. 9 ay boyunca suda doğuma küvette şarkı söyleyerek hazırlandım. Suda doğum yaparken de hep şarkı söyledim. Kendimi bu şekilde rahatlattım. Annem ve eşim doğum anına kadar hep yanımdaydı. Ancak eşim doğuma doğru hassaslaşmaya başladı ve o sırada yanımdan gitti. Ben ondan daha rahattım. İlk doğumumdu. Aslında ilk doğumda doktorlar suda doğumu önermiyorr. Ancak ben çocuğum için suda doğumun daha sağlıklı olacağına karar verdim ve bu konuda biraz ısrarcı davrandım. Bebeğim sıvı ortamdan başka bir sıvı ortama geçeceği için fazla etkilenmeyecekti. 4 aylık hamileyken bu hastanede suda doğum yapıldığını öğrenip doktorumu bile değiştirdim. Suda doğumu tüm anne adaylarına tavsiye ederim."

        Elmas Koçak

        Suda doğumun avantajları: "Suda doğumu hiç bilmiyordum. Asla sezaryeni düşünmedim. Normal doğum için hastaneye gittim. Çok sancım vardı. Doktorlar bana suda doğumu önerdi. Bu yöntemi bilmememe rağmen korkmadım. Ben yüzme de bilmiyordum. O kadar sancım vardı ki, ayağımı suya atmamla beraber rahatladım. Önceki doğumlarımda kuru kuru sancıları boşuna çekmişim. Yanıma kimse girmedi. Tam olarak kuralları bilmiyorduk. Suda bir saat sancı çektim. Diğer doğumlarımla arasındaki farkı gördüm. Sıcak suda iyice gevşedim. Bana şekerli su verdiler, içtim. Her şeyi seyrettim; çocuğun suda doğuşunu gördüm. Ortam çok güzeldi. Çocuğumun da sağlığı çok iyi. Rahatlığı sancı olarak çok büyük bir gevşeme oluyor. Ikınma da rahat oluyor. Gerçekten de ağrısız bir yöntem. Su, ağrıları yüzde 80 azaltıyor. Ben doğumda hiç acı çekmedim."

        Şerife Ardakan

        "Doktorlar daha rahat olur diye suda doğumu önerdi. Biraz tedirgin oldum. Yüzme bilmiyorum. 'Sıcak suda daha rahat doğum yaparsın' dediler. İlk doğumum sorunluydu. Bu doğumumda sıcak suya girince daha az sancım oldu, açılma hızlı oldu ve doğum kolaylaştı. Doktorlarımla sohbet ettik. Korkularımı yenmem için beni rahatlattılar. Doğum sırasında etrafıma bakamadım. Çocuğum suyla boğuşur mu diye korktum ama doktorlar anne karnında da suda olduğunu söyleyince rahatladım. Normal doğumda çok acı çekiyorsun. Kuru kuru acı çekmektense, bu şekilde sancı çekmek daha rahat. Doğumum kısa sürdü çünkü açılma rahat olmuştu. Özel bir kıyafet giydim. Suda çok rahattım. Eşim de bana çok yardımcı oldu. Kapıda beni bekledi."

        Suda doğumun avantajları:

        * Suda doğum normal doğuma göre, doğum süresini 3-4 saat kısaltıyor.

        * Herkes bebeğinin boğulabileceğini düşünse de bebekler için güvenli bir yöntem.

        * Bebekler suda doğum sırasında, ciğerlerindeki suyu rahatça atabiliyor.

        * Annenin artan kan dolaşımına bağlı olarak bebeğe daha fazla oksijen gidiyor. Bu da yeni doğan döneminde emzirmeyle ilgili problemleri en aza indiriyor.

        * Bebekler su ortamından suya geçtikleri içindoğum şoku yaşamıyorlar.

        * Bebeklerin gelişimleriyle ilgili her şey normal devam ediyor.

        * Suda doğum normal doğuma göre, doğum süresini 3-4 saat kısaltıyor.

        * Herkes bebeğinin boğulabileceğini düşünse de bebekler için güvenli bir yöntem.

        * Bebekler suda doğum sırasında, ciğerlerindeki suyu rahatça atabiliyor.

        * Annenin artan kan dolaşımına bağlı olarak bebeğe daha fazla oksijen gidiyor. Bu da yeni doğan döneminde emzirmeyle ilgili problemleri en aza indiriyor.

        * Bebekler su ortamından suya geçtikleri içindoğum şoku yaşamıyorlar.

        * Bebeklerin gelişimleriyle ilgili her şey normal devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ