Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tansiyon hastalarına umut ışığı

        Antalya'da 30 yıldır tansiyon hastası olan Durna Şahin, dünyada iki yıldır, Türkiye'de ise 7. kez uygulanan ve 20 dakika süren 'Renal Denervasyon' yöntemiyle hem hastalıktan hem de ilaçlardan kurtuldu.

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Antalya'da hipertansiyon hastası olan ve günde 7 farklı ilaç kullanan Durna Şahin (72), özel bir hastanede uygulanan 'Renal Denervasyon' yöntemiyle 20 dakikada hem hastalıktan hem de ilaçlardan kurtuldu. Şahin'in 22-24 arası olan tansiyonu, operasyonun ardından 12.8'e düştü. Tedaviyi gerçekleştiren Uzm. Dr. Birol Say, yöntemin yaklaşık 5 milyon hipertansiyon hastası için umut ışığı olduğunu söyledi.

        ÖLÜMLERDE EN BÜYÜK NEDEN

        Hipertansiyonun çağımızın en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten Uzm. Dr. Birol Say, "Yapılan araştırmalara göre, kalp damar hastalıklarından ölümlerin en büyük nedeni hipertansiyon. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak amacıyla farklı tansiyon ilaçları kullanılıyor. Ancak dirençli hipertansiyon hastalarında, yapılan tüm işlemlere rağmen tansiyon kontrol altına alınamıyor. Bu tür durumlarda hasta çok sayıda tansiyon ilacı kullanmak zorunda kalıyor" dedi.

        TÜRKİYE'DE 7. KEZ UYGULANDI

        Dünyada iki yıldır, Türkiye'de ise 7. kez uygulanan yöntem sayesinde dirençli hipertansiyon hastalarının tansiyonlarının kontrol altına alınabildiğini kaydeden Dr. Say, şu bilgileri verdi: "Böbrek, tansiyon kontrolünde kilit öneme sahiptir. Beyinden çıkan sinirlerle sürekli iletişim halinde olup adrenalin hormonu salgılar. Fazla salgılanan adrenalin tansiyona neden olur. Anjiyo tekniği ile gerçekleştirilen bu yöntemde, kasıktan böbreğe giriyoruz ve radyofrekansla 60-70 derece enerji verip adrenalin salgılayan sinirleri yakıyoruz."

        TANSİYONU 24'TEN 12'YE DÜŞTÜ

        Yaklaşık 20 dakika süren tedavinin ardından hastanın tansiyonunun normale döndüğünü aktaran Birol Say, "Hastanın tansiyonu 22-24 arasıydı. Günde 7 farklı tansiyon ilacı kullanıyordu. Normalde yöntem uygulandıktan en az 2 hafta sonra hastanın tansiyonu normale döner. Hastamızda ise 2 günde 12.8'e düştü. Şu anda hiç tansiyon ilacı kullanmıyor. Bundan sonra da kullanmayacak ama tuz oranına dikkat etme gibi her türlü tedbiri almaya devam edecek" dedi.

        5 MİLYON HASTAYA UMUT IŞIĞI

        Yöntemin 5 milyon hipertansiyon hastası için umut ışığı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Say, "Yöntem en az 3 ilaç kullanan ve kullandığı ilaçlardan biri idrar sökücü olan, böbrek damarları operasyona uygun olan hastalara uygulanabilir. Türkiye'de 23 milyon tansiyon hastası var. Bu hastalardan yaklaşık 5 milyonu bu yöntemden yararlanabilir. Tek sorun pahalı bir yöntem olması ve SGK'nın karşılamaması. Maliyeti 16 bin lirayı buluyor, ancak tansiyon ilaçlarının fiyatı göz önüne alınırsa, yöntem 2 yıl içinde kendini amorti eder" diye konuştu.

        "İLAÇSIZ YAŞAMA ALIŞAMADIM"

        30 yıl önce ortaya çıkan hipertansiyondan 20 dakikada kurtulan Durna Şahin ise, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi. Operasyondan sonra hiç ilaç kullanmadığını anlatan 5 çocuk annesi Şahin, "Günde 7 farklı ilaç kullanıyordum ve bu ilaçlar bir su bardağını dolduruyordu. Buna rağmen tansiyonum düşmüyordu. İki gündür hiç ilaç kullanmıyorum ve tansiyonum normal seviyede. Kendimi çok iyi hissediyorum ama ilaçsız yaşama henüz alışamadım" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ