Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Görme engellilere kent içinde “özgürce” hareket etme olanağı sağlayacak olan gören göz cihazları 23 Şubat’ta dağıtılacak

        Görme engellilere kent içinde “özgürce” hareket etme olanağı sağlayacak olan “gören göz” cihazları bu hafta dağıtılmaya başlanıyor. Projenin tanıtımı amacıyla 23 Şubat Perşembe günü Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katılacağı bir tanıtım toplantısı gerçekleştirilecek. Erdoğan, 10 görme engelliye cihazlarını verecek.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Ankara ve İstanbul’da 3 bin görme engelliye, “gören göz” cihazı verileceğini söyledi. Kaynaklar, görme engellilerin bir süre önce cihazla ilgili taleplerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ilettiklerini belirterek, bu talepler doğrultusunda (engel derecesi yüzde 75 ve üzeri) belirlenen görme engellilere cihazların dağıtılacağını vurguladı.

        AYRINTILI HARİTA

        Yetkililer, gören göz cihazlarının, GPS yoluyla engellilere, bulundukları noktadan gitmek istedikleri noktaya en güvenli ve en kısa yol hakkında sözlü bilgi vereceğini belirterek, “Bu amaçla İstanbul ve Ankara’nın sokak sokak tüm haritası, cihazlara yüklendi. Engelli, diyelim ki bulunduğu noktaya en yakın eczaneyi sordu. Cihaz, hemen en yakın eczaneyi söyleyecek. Örneğin Ulaştırma Bakanlığı’na gelmek istiyor. Cihaz, yolla ilgili kendisine bilgi verecek” dedi.

        Küçük bir bilgisayar olan cihaz, cep telefonu olarak da kullanılabilecek. 3G yardımıyla cihazdan internete girip, e-kitap özelliğiyle kitap okumak da mümkün.

        FİYATI 1500 TL

        Ücretsiz olarak verilecek olan cihazın fiyatının 1500 TL dolayında olduğu öğrenildi. Cihazda görme engellilere yönelik olan brail alfabesi de yer alıyor.

        GAZETE HABERTÜRK / Olcay AYDİLEK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ