Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık insomnia uyku uykusuz kâbus

        GAZETE HABERTÜRK / HT PAZAR / ELİF KEY

        Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde yaşayan Abdulhakim Alper’in gözüne 15 yıldır uyku girmemiş, öyle söylüyor. Haberi Şanlıurfa’dan geçen muhabir arkadaşımsa “Sadettin Teksoy gibi konuşuyor haberin olsun” diyor. Bu tarz haberleri Sadettin Teksoy yapardı, çağrışımın sebebi bu olsa gerek! Telefon çalıyor, çalıyor... “Uyuyor mudur” sorusu kendini elemiş, telefon açılıyor. 37 yaşında, evli ve 7 çocuk babası Abdulhakim Alper’in afyonunun patlamaması gibi bir sıkıntısı yok, sesinde de asabiyetten eser yok.

        SON KÂBUS

        Hikâyesi şöyle: Uykusu ilk kaçtığında 22 yaşında, o vakitler 9 aylık evli. Ama bu uykusunun ilk kaçışı değilmiş. “İlk defasında 10 yaşındaydım, 2 ay uyuyamadım. Hemen bir hocaya gittim. Bana bir muska yazdı, boynuma taktım, uyumaya başladım” diyor. Aradan geçen 12 senede mışıl mışıl uyumuş. Ne zaman ki Ağrı, Patnos’ta askerliğini yapıyor, dönüşünde aynı dert başucunda. “Piyadeydim, Bitlis’e görev çıktı, çatışmaya girdik. 2 gün sürdü. Yorgunluk, uykusuzluk perişan olduk. Döndüm askerden, bir gün uyuyorum, rüyamda teröristler beni öldürüyordu, hayaletler görmeye başladım. Bir daha da uyuyamadım.”

        ÇOCUKLARIN RÜYALARINA ÜZÜLÜYOR

        Son uyuduğunda sene 1997. Bir yıl sonra ilk çocukları dünyaya geliyor; sonra 6 tane daha. Biri erkek, altısı kız, en büyüğü 14 yaşında, en küçüğü 4 aylık. Onlarda böyle bir sıkıntı yok. Hiç uyumayan biriyle aynı evde zorlanıyorlar mı? Eşi, çocukları üzülüyor çünkü zaman zaman babaları sinirli bir insan olabiliyormuş. Ama bir kere bile ne hanıma, ne çocuklara elini kaldırdığını söylüyor. “Hanımım da benden memnun. 7 tane daha çocuk istiyor. Yatağa küsmedim, hanımın kalbini hiç kırmamışım” diye gülerek anlatıyor.

        ELİNDE 100 REÇETE VAR

        İş güç hak getire. Yardımlarla geçinmeye çalışıyorlar. Alper “Bazen günlük işlere gidiyorum, yoruluyorum. Bir gün gidiyorum, 3 gün kendime gelemiyorum” diyor. Şanlıurfa’da gitmedik doktor, hacı hoca, yazılmadık reçete, okunmadık dua kalmamış. “100 reçete var elimde, en ağır ilaçları içtim bana mısın demedi, artık uykunun ne olduğunu unuttum” diye anlatıyor. Maddi durumları iyi olmadığı için Şanlıurfa dışında da bir doktora görünme imkânı olmamış. “Bütün doktorlara, Başbakan Erdoğan’a, valiliğe, milletvekillerine sesleniyorum” diyerek herkesi göreve çağırıyor, belli olmaz malum Başbakan’ın öyle sürpriz telefonları var, arayabilir.

        GECELERİ DÜNYAYI DEVİRİYORUM

        17 yıllık eşi Emine Alper ise “Bazı geceler kapımız çalınıyordu, ben duymuyorum o duyuyor; ayakta olduğu için... İlaçlar onu sinirli etmeye başladı. Aramızda sorunlar çıktı” diyor. Abdulhakim Bey aralarının iyi olduğunu söylüyordu ama, neyse o kadar olur aile içinde. “Herkesten fazla yaşıyorsunuz, bütün gece ne yapıyorsunuz?” soruma “Gözlerimi kapıyorum ama kalbim uyanık” cevabını veriyor Alper. Biz uyurken dünyayı devirip tekrar eski haline getiriyormuş. Hayaller kuruyormuş. “Meselelerim bitmiyor” diyor. İzmit’te bir profesör varmış, şimdi o çağırmış. Birkaç güne gidecek. Kafasında sorular, “Allah beni sevmedi mi?” diye soruyor. İyi bir insan sanki, uyumasını diliyorum.

        DOKTORA GÖRE UYUYOR

        En sık şikâyet nedeni olan uyku bozukluğu yani insomnia uykuya dalmakta çekilen zorluk. Ortalama 7-7.5 saat uyumak, yetişkin insanlar için yeterli. Ama bu süre herkes için standart değil; yani ideal uyku süresi diye bir kavram yok. Uyku ihtiyacı kişiden kişiye 4 ile 11 saat arasında değişiyor. Kısa süreli uykusuzluklarda; gündüz uyuklama, halsizlik, işe ve düşünmeye odaklanma zorluğu ve isteksizlik görülüyor. “Uykusuz kaç saat ayakta kalınabilir?” sorusunun yanıtını arayan bilim adamları 1965 yılında bir deney yapmışlar. Randy Gardner adında bir genç 264 saat yani yaklaşık 11 gün uyumadan durarak bir dünya rekoruna imza atmış. Ama evde denemeyin. Çünkü doktorların cevabı çok net: “Uyuyamayan insan ölür!” Ve Abdulhakim Alper’in vakasında da olduğu gibi bu tip vakalarda ne yazık ki hikâyeler genelde “hastanın bir algı bozukluğu” olduğu tanısıyla sonuçlanıyor. Ve bu bir tür şizofreniye işaret ediyor. Hasta uyumadığını sanıyor, uyuduğunu algılamıyor. Uyku sorunları konusunda çalışan Prof. Dr. Hakan Kaynak’a göre çoğu insandan daha sağlam uyku çekiyorlar. Nitekim 15 sene değil, 15 gün uyuyamamak dahi insanı öldürebilir!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ