Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil kellik saç ekimi genetik dökülmeyi kirpik ektirme saç dökülmesi

        HANDAN ÇOLAK

        handancolak@haberturk.com

        HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Sizce dünyanın yüzde kaçı kel veya saç dökülmesinden muzdariptir?

        Sıkı durun... Yüzde 80'i!

        Eğer son günlerde sokaklarda sıklıkla, kızarmış sıfır numara kafalar ve bu kafalarda aynı model bandaj görüyorsanız, işte bunun sebebi, bu yüzde 80'in kayda değer bir bölümünün Türkiye mucizesini keşfetmiş olmasındandır. Çünkü Avrupa ve Ortadoğu akın akın Türkiye'ye saçlanmaya geliyor,

        Genellikle erkeklerin muzdarip olduğu saç dökülme ya da kellik sorunu dünya nüfusunun yüzde 80'ini etkileyen, kadınlarda da görülen önemli bir sorun. Sağlık nedeniyle dökülen saçlarda tedaviye devam edilirken, genetik olarak saç dökülmesi yaşayan ve dökülme süreci biten kişilerin imdadına ise plastik cerrahi yani saç ekme uygulaması yetişiyor!

        Basitçe saç kökünün sağlıklı bölgeden alınarak problemli bölgeye taşınması işlemi olan saç ekme uygulaması Türkiye'de 18 yıldır uygulanmakta. İlgi o kadar yoğun ki ilaç almaya parası olmayan kişiler bile kredi çekip saç ektiriyor.

        Sadece bir merkezin ortalama yıllık cirosunun 3.5 milyon Euro olduğu ve sadece İstanbul'da yaklaşık 250 merkez bulunduğu düşünülürse sektörün büyüklüğü ortaya çıkıyor. Yani İstanbul, kelliğine veya saç dökülmesine medet arayanlardan yılda 1 milyar Euro'ya yakın ciro elde ediyor. Cari açık problemi yaşayan bir ülke için sınır ötesine bile çıkmadan gerçekleşen ihracat. Çünkü müşteri sınır ötesinden Türkiye'nin ayağına kadar geliyor.

        Günde ortalama 1000 kişinin saç ektirdiği tahmin edilen müşterilerin yüzde 60'ı yabancı. Saç ekilecek bölgenin büyüklüğü ve gidilen merkezin kalitesine göre ve seans başına 2 bin TL ile 6 bin TL arasında değişen ücrete tabii olan operasyon özel merkezler ya da hastanelerin saç ekim ünitelerinde gerçekleştiriliyor. Avrupa'da ise fiyatlar eski yöntemde dahi 6000 Euro'dan başlıyor. İşte bu da Türkiye'yi dünyanın zirvesine taşımış durumda.

        BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ TANIMIYOR!

        15 yıllık Trigolog (saç uzmanı) Emine Saykı anlatıyor...

        Vücuttaki hiç bir hücreye benzemeyen saç kökü bağışıklık sistemine de dahil değil! Örneğin, dökülmeyen bir bölgeden alınan saç kökü, tamamen dökülmüş bir bölgeye taşındığında tekrar dökülme sorunu yaşamıyor. Saç gibi uzama özelliği olan kök, kirpik ya da kaş bölgesine taşındığında uzamaya devam ediyor. Oysa diğer nakil türlerinde nakledilen doku nakil edildiği yerin özelliğini alıyor.

        Bağışıklık sisteminden etkilenmeme özelliği hasta olan kişilerden yapılan nakilde ilginç sonuçlar veriyor, ancak bu özel durum henüz deney aşamasında. Doku uyumu ve DNA uyumu da gerekmiyor.

        SEKTÖRÜ HEYECANLANDIRAN DENEY!

        Saç ekim sektörü bugünlerde daha da umut veren bir gelişmeyi heyecanla takip ediyor. Saç derisinin malin kök hücreye sahip olduğu (yani kötü huylu saç hürcesi nedeniyle kafa derisinde bir türlü saç barındırmayan ve ömür boyu kel kalmak zorunda kalan) bir kişiye babasından alınan saçın ekimi gerçekleştirildi. Uzmanların babadan alınan saç hücresinin sorunlu olan oğulda yaşayıp yaşamayacağı konusunda ikiye bölündüğü bu deney eğer başarılı olursa, kalıcı kellik de tamamen tarih olabilecek. Saykı, kendilerinin gerçekleştirdiği bu saç ekimi konusunda çok kesin konuşuyor: Bence o hücre yaşayacak ve babadan alınan saç oğlunda ömür boyu dökülmeden uzayacak.

        RAKİPSİZİZ

        Ciddi bir sağlık turizmi potansiyeli olan sektörde dünyada lideriz. 15 yıldır sektörün içinde olan Emine Saykı, personel yetersizliğinden yakınarak, "Saç ekimi denince akla ilk gelen ülkeyiz. Bizi Polonya takip ediyor. Bu nedenle yurt dışından gelen müşterimiz Türkiye'den daha fazla." diyor.

        SAÇ EKİM TURİZMİ

        Turizm şirketlerinin sadece bu işlem için hazırladığı 'Saç ekim turları' olduğunu söyleyen Saykı, ' Turizm şirketleri belli bir merkezle anlaşıp ayda 100-150 müşteri getiriyor. Tabi daha fazla komisyon almak için en ucuz yerle de anlaşmış olabiliyorlar. Sektör cazip olduğundan ortaklık isteyen Araplar bile var."

        SAHTEKÂRLIĞA DİKKAT!

        Sektör büyük olmasına rağmen devletten destek görmüyor. Denetimlerin de yeteri kadar yapılmadığını belirten Saykı, "Hükümet'in sektörün farkın varamamış olması dünyadaki liderliğimizi de etkileyebilir. Çünkü Türkiye'deki merkezlerin neredeyse yüzde 60'ı merdiven altı diyebileceğim şekilde; yeterli koşulları sağlamayan, saç teli sayısını belirleyen greft'lerin eksik ekildiği, seansların daha fazla para almak uğruna artırıldığı güveni öldüren yerler. Bu da tabii ki ülkemizin imajını kötü etkiliyor." diyor. Günde 4 hastadan fazlasına yetişmenin mümkün olmadığına işaret eden Saykı, günde 10 kişi ya da 1 seanslık işi 3-4 seansa yapanların da olduğunu söylüyor.

        "EĞİTİM VE SINAV OLMALI"

        Bir eleman usta-çırak ilişkisi ile tam 6 yılda yetişiyor. Sınav yapılmıyor. Saykı'nın söylediğine göre sağlık personelinin yapması gereken bu işi yapan tornacı bile var!

        KLONLAMAYA 4 YIL KALDI

        Diğer uzuvların klonlanmasından daha zor olduğu belirtilen saç hücresi klonlama, İngiltere ve ABD'de patentli olarak 50 bin Euro'ya yapılıyor. Türkiye'de ilk saç hücresi klonlama patentini alan İstanbul Hair Center, 1 saç hücresinden 1000 hücre elde etme çalışmaları yapıyor. 4-5 yıl sonra sonuç alınacağı düşünülüyor.

        "HER SAÇ BİRBİRİNDEN FARKLI"

        Her kişinin saç yapısının farklı olduğunu, bu nedenle fiyatın da kişiden kişiye değiştiğini ifade eden Saykı uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi:

        "Ağrı, sızı olmayan uygulama 2 günde bitiyor. Birinci hafta dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var; alkolün azaltılması, uygulanan bölgeye darbe almama, yıkamama, kullanılması gereken ilaçların olması gibi. Saç 3 ay sonra çıkmaya başlıyor, 6. ayda yoğunlaşıyor. Bu bazen bir yılı bulabiliyor, kişinin metobolizmasına göre değişiyor. Kirpikte ise çok daha kısa sürede sonuç alınıyor. Dişçilerin kullandığı ilaçlar kullanılıyor ve risk sadece belli maddelere karşı alerjisi olanlar için. Operasyondan sonra tekrar kontrole gelinmesine gerek olmuyor. Sonuç için kurallara uyulması halinde yüzde yüz garanti veriliyor. Tabii kişi yine de operasyon öncesi risklere karşı mevzuatta yer alan bir belgeyi imzalıyor."

        KADINLARDA DURUM FARKLI

        Erkeklerde hiç dökülmeyen bir bölge bulunmasına rağmen kadınların saçlarında böyle bir bölge bulunmuyor ve genellikle dökülme sağlık sorunları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu nedenlerde kadınlarda yüzde 100 garanti verilemiyor. Saç dökülmeye devam ediyor. Ancak kadınlar operasyona daha hızlı cevap veriyor.

        GÖĞSÜNE KIL, GENİTAL BÖLGEDEN ÖRNEKLE SAÇ EKTİREN BİLE VAR

        Ekim işlemi genetik dökülmeyi tamamlamış kişilerde, bu kişi 20 yaşında olsa bile uygulanabiliyor. İlerlemiş yaşlarda ise diyabet, tansiyon ya da ciddi bir kalp rahatsızlığı yoksa 70 yaşındaki birine dahi yapılabiliyor. Saç ekimi genel olmakla birlikte sakal, kaş, kirpik hatta göğüs kılı ektiren kişiler de mevcut. 2 saat süren kirpik ektirmenin maliyeti ise saç ekimi maliyetinin neredeyse 2 katı; 5 bin TL'ye yapılıyor.

        Elbette Türkiye'de bu kadar gelişmiş bir teknoloji olunca ilginç hikayeler de çıkabiliyor. Saykı, bir estetik cerrahın müşterisi için talep etmesi nedeniyle bir kadına genital bölgesinden kök alınıp saç ektiklerini bile söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ