Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil İşte çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ölüm nedeni

        Prof. Dr. Ömer Özkan, "Nakil yapmasaydık, bu kaybı yaşamazdık." dedi ve Kavdır'ın ölüm nedenini açıkladı, "Dünyada 60 hastada görülmüş çok nadir bir mantar enfeksiyonu kaptı"

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 21 Ocak günü Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır (34), bugün sabah 04.30'da hayatını kaybetti. 1 Mayıs 2012 tarihinde kan zehirlenmesi ve düşük tansiyon gerekçesiyle yoğun bakıma alınan ve bugün sabaha karşı hayatını kaybeden Atilla Kavdır'la ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrail Kurtcephe, Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu katıldı.

        Gazetecilerin karşısına hep iyi haberlerle geçtiklerini ancak bugünde her türlü soruya cevap vermek için bir araya geldiklerini kaydeden Ömer Özkan, Atilla Kavdır'la ilgili tıp olarak her şeyi yaptıklarına inandığını, bu tür nakillerde her şeyle karşı karşıya olabileceklerini söyledi. Yaşanan problemlerinde neden kaynaklandığını bildiklerini ancak her zaman bu tür olayların üstesinden gelemediklerini açıklayan Özkan, "Maalesef bugün söylenecek çok fazla bir şey yok. Dünyada çok ender görülen bir durum. Tüm söylenenleri birleştirdik her şeyi yaptık ama maalesef hastamızı kaybettik." dedi.

        Atilla Kavdır'ın hastanedeki tedavi sürecinde hiçbir sorunla karşılaşılmadığını kaydeden Ömer Özkan, bu kaybın kendilerine çok doğal gelmediğini, alınan ilaçlara bağlı bir komplikasyon sonucu Kavdır'ın bu hale geldiğini düşündüklerini açıkladı. Tüm nakiller sonrasında bu tür ilaçların kullanıldığını ancak bazı hastaların bu ilaçlara karşı yan etkisi olduğunu ifade eden Özkan, "Bu hastaların biraz dikkat etmesi gerekir. Dün itibarıyla tedaviye biraz cevap almıştı ama maalesef hastayı kaybettik. Bir mantarın enfeksiyonu sonucu hastamızı kaybettik. Bu enfeksiyonu nereden kaptığını bilemiyoruz yediği bitkiden veya gezdiği bir ortamdan olabilir. Bu mantar enfeksiyonu dünyada 60'a yakın bir hastada görülmüş." diye konuştu.

        "BU BİZE ÇOK BÜYÜK DERS OLDU"

        Atilla Kavdır'ı hastanelerinde 45 günden fazla tuttuklarını hastanın evine gitmesinin kendisine psikolojik moral verdiğini anlatan Ömer Özkan, hastanın evinde ya da dışarıda yaşadığı bir sıkıntıdan dolayı bu duruma geldiğini düşündüklerini, ileriki hastalar için bu durumun kendilerine çok büyük tecrübeler yaşattığını vurguladı. Bu tür hastaların sosyal şartlarının çok iyi hazırlanması gerektiğini anlatan Özkan, "Atilla'nın eşi çok temiz bakıyordu. Bu yediği marulun üzerinden bile alabileceği bir rahatsızlık. Karaciğer ve böbrek naklinden sonra da bir çok hasta kaybedilebiliyor. Bu hastamıza 2 kolunu kullanma zevkini yaşatamadık" şeklinde konuştu.

        "İLK 45 GÜNDE KAYBETSEYDİK KENDİMDE SUÇ GÖRÜRDÜM"

        Atilla Kavdır'ın ölümüyle ilgili olarak gerçekleştirilen uzuv naklinin bir alakası olmadığını açıklayan Prof. Dr. Özkan, ilk 25 gün içerisinde hastanın kaybedilmesi gibi bir durumla karşılaşılması durumunda kendinde suç bulacağını ama Kavdır'ın 45 gün normal bir yaşam sürdürdüğünü kaydetti. Bu ölümün organ naklini de etkilemeyeceğini düşündüğünü söyleyen Özkan, yaşanan tüm gelişmelerden Sağlık Bakanlığı'nın haberi olduğunu, ayrıntılı bilgileri de vereceklerini açıkladı.

        "AMELİYAT ETMESEYDİK, BU KAYBI YAŞAMAZDIK"

        Özkan, Atilla Kavdır'ın ameliyat edilmemesi durumunda bu can kaybının olmayacağını, fakat tüm doktorların insan üstü çabalar gösterdiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "İnsan üstü çabalar gösterdiler. Gücümüz yetmedi. Başka yerde bu güç yeter miydi? Onu da sorgulamıyorum. Ölsem bile bu nakli olmak istiyorum diyen birçok hasta var moralimiz çok bozuk bu gün nakil gelse ben bugün nakil yapmak istemem doktorluğun zorluğu burada. Bu mesleğin güzelliği de kötülüğü de burada."

        Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, maalesef bu sabaha karlı Atilla'yı kaybettiklerini, acılarının büyük olduğunu merhuma Allah'tan rahmet kederli ailesine de sabırlar dilediğini söyledi.

        Öte yandan Atilla Kavdır, 21 Ocak 2012 tarihinde çift kol ve bacak nakli yapılmış, 25 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra servise alınmıştı. Kavdır, nakilden 69 gün sonra basın mensuplarının karşısına geçirilip taburcu edilmişti. Fizik tedavisinin daha kolay geçirilmesi için Kavdır tekrardan 2 Nisan tarihinde hastaneye yatırılmıştı.

        BAKANLIK İNCELEYECEK

        Sağlık Bakanlığı bu sabah hayatını yitirdiği açıklanan çift kol ve bir bacak naklinin yapıldığı Atilla Kavdır'ın ölümünü Bilim Komisyonu'nda masaya yatıracak. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Atilla Kavdır ile ilgili tüm tıbbi dosyaların istendiğini belirterek, "Nakil sürecinde bir hata ile ölümü doğrudan ilişkili bulunursa, bununla ilgili teftiş süreci, disiplin süreci gerekirse başlatılacak." dedi.

        Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Cihan'a yaptığı açıklamada, "Bu tür nakiller sık sık yapılan nakiller değil. Dünyada ve Türkiye'de sayıları sınırlı. Atilla Kavdır ile ilgili olaya iki şekilde bakmak lazım. Birincisi endikasyon yönünden zaten değerlendirildi. Bacağın endikasyonu aştığı düşünülüp onunla ilgili idari işlem yapılmıştı. Şimdi (Allah rahmet etsin), Attila Kavdır'ın vefatı ile ilgili olarak da, durum biraz daha farklı. " dedi. Kompozit doku nakli ile ilgili mevzuatın bu tür nakillerin 6 aylık periyotlarla sonucu ne olursu olsun izlenmesini öngördüğünü söyleyen Şencan, "Dolayısı ile bu vakalar izlemimiz altında olmaya devam eden vakalar. Ölüm hadisesi ortaya çıkınca, altı ayı bekleyeceğiz diye bir şey yok, komisyon yine genişletilmiş şekilde toplanıp, dosyaları değerlendirecek. Eğer doğrudan nakil ile ilgili, nakil sürecinde bir hata ile ölümü doğrudan ilişkili bulursa bununla ilgili teftiş süreci, disiplin süreci gerekirse başlatılacak." diye konuştu.

        Şencan şöyle devam etti: "Doğrudan ilişki bulmayıp, organ nakillerinde bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar nedeniyle beklenen komplikasyonlar olarak değerlendirir ise (tabi bunları şu anda ön görü olarak söylüyorum) sonuçta, bunlarla ilgili net kararı bilim komisyonu verecek. O zaman da konu bu kapsamda değerlendirilecek. Olayın bir başka boyutuna gidersek, Bakanlık olarak Türkiye'deki tüm ölümlerde doktor hatası iddia edilir ise bunları zaten inceliyoruz. Bunu ayrı olarak, organ nakillerinden bağımsız, bir ölüm var ve burada doktor hatası şikayeti dile getirilir ise bunu zaten prensip olarak yaptığımız gibi o kapsamda inceleriz."

        Kavdır'ın ailesinden henüz kendilerine bir şikayet gelmediğini kaydeden Şencan, "Tabi olaylar çok taze, izliyoruz." dedi.

        "ATİLLA KAVDIR'IN DOSYALARI BİZE GELİYOR"

        Bilim Komisyonu'nun ne zaman toplanacağı ile ilgili henüz net bir tarihin belirlenmediğini ifade eden Şencan, "Prensip olarak dosyaların bize gelmesi gerekiyor, İlgili hoca ile, üniversite ile de görüşüldü. Dosyalar bize geliyor. Atilla'nın bütün tıbbi kayıtları, dosyaları gelecek, Komisyonu muhtemelen genişletilmiş şekilde toplarız, onlar geldikten sonra tıbbi ön değerlendirme yapılacak." diye konuştu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ