Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Turan Çolak'a yapılan 4. yüz naklinde her şey yolunda

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yüz nakli yapılan Turan Çolak uyandırıldı. El hareketleriyle doktorlara iyi olduğunu anlatan Çolak'ın birkaç gün içinde yoğun bakımdan çıkarılıp servise alınacağı açıklandı.

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Koray Coşkunfırat ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz, basın toplantısı düzenleyip, Turan Çolak'ın son durumu hakkında bilgi verdi. Çolak'ın dün sabah (16 Mayıs) itibariyle uyandırıldığını açıklayan Doç. Dr. Murat Yılmaz, "Hastamızın hiçbir sorunu yok. Bizi duyuyor, anlıyor, elleriyle de iyi olduğunu anlattı. En kısa sürede yoğun bakımdan çıkaracağız" dedi.

        SORULARA OLUMLU CEVAP VERİYOR

        Turan Çolak'ın ameliyat akşamı da uyandırıldığını ve şuuru kontrol edildikten sonra tekrar uyutulduğunu anlatan Doç. Dr. Yılmaz, "Hastamızı dün sabah itibariyle tamamen uyandırdık. Karaciğer, böbrek ve akciğer stabil, hiçbir sorunumuz yok. Yoğun bakımdan en kısa sürede çıkarmayı umut ediyoruz. Uğur Acar gibi aynı prosedürü uyguladık. Eliyle cevap vermesini istedik. Bütün sorulara olumlu cevap veriyor" diye konuştu.

        GÖZ KAPAKLARINA MÜDAHALE EDİLECEK

        Nakli gerçekleştiren ekibin sorumlusu Prof. Dr. Ömer Özkan ise şunları söyledi:

        "Bu naklin biraz farkı var. Bu hastanın göz kapakları da nakledildiği için gözünü açıp kapatması bizim kontrolümüzde olacak. Göz kapaklarına bir ay sonra küçük bir müdahale yapabiliriz. Buna süreç içerisinde karar vereceğiz. Göz kapakları şimdi kapalı. Böyle olmasını biz istiyoruz. Göz kapakları hareket etmediğinde göz açık kalır ve kurumadan dolayı gözleri kaybetme riski oluşur. Hem açılmasını, hem de kapanmasını sağlayan operasyon yapacağız. Göz kapakları hareketlerinin başlaması 3-4 ayı bulacak. Diğer hastalarda edindiğimiz tecrübeleri bu hastamızda da kullanacağız."

        UĞUR İLE TURAN'IN YÜZ KARDEŞLİĞİ

        Türkiye'nin ilk yüz naklini yaptığı Uğur Acar ve Turan Çolak'ın karşılaştırmasını da yapan Prof. Dr. Özkan, "Turan Çolak biraz daha şanslı. Çünkü daha genç bir yüz bulundu ve ona nakledildi. Uğur'un tedavisi de çok güzel gidiyor. Artık kasları yavaş yavaş çalışmaya başlayacak. Uğur ile Turan artık kardeşler. İnşallah bundan sonra birbirlerine yardımcı olacaklar. Uğur ile görüştüm, Turan'a destek olacak inşallah. Bu da bir avantaj" diye konuştu.

        Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nun, çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ölümünde tıbbi bir eksiklik veya ihmal olmadığına yönelik kararını da sevinçle karşıladıklarını belirten Prof. Dr. Özkan, "Beklediğimiz bir şeydi. Tabi hastayı kaybetmiş olmak çok kötü bir şey ama en azından bizden kaynaklanan bir hata olmadığını zaten biliyorduk, öyle bir karar verilmiş olması bizim açımızdan sevindirici. Üzücü olan hastayı kaybetmiş olmamızdı" dedi.

        Soner Özcan / AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ