Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Saçı ve sakalı çıktı

        Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli hastası 34 yaşındaki Turan Çolak'ın ameliyatın ilk haftasında sakalı ve saçı çıkmaya başladı. Sıvı gıda ile beslenmeye başlayan Çolak, göz kapaklarını hareket ettiremediği için aynaya birkaç ay sonra bakabilecek. Gözyaşı kanalı da nakledilen Çolak, isterse ağlayabilecek.

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin 2'nci, Türkiye'nin 4'üncü yüz nakillisi Turan Çolak (34), yeni yüzüyle bir haftayı geride bıraktı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici, birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek ameliyatın 7. gününde Çolak'ın sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi.

        NAKİL OLDUĞU İÇİN ÇOK MUTLU

        Turan Çolak'ın medikal durumunun çok iyi olduğunu söyleyen Başhekim Erdoğan, "Tedavisi aksatılmadan devam ediyor. Psikolojik destek almaya başladı. Daha sonra rehabilite çalışması yapılacak. Yüzü ve sağlık durumu her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Kritik süreç atlatıldıktan sonra kendisinin de oluruyla basının karşısına çıkarılacak. Şuan kardeşiyle diyalog kuruyor. Kardeşi ona yüzünün çok güzel olduğunu anlattı. Yüzünü görmemesine rağmen nakil olduğuna sevindiğini söylüyor" dedi.

        SAÇI VE SAKALI ÇIKTI

        Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise Çolak'ın sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ameliyatın 7. gününde herşey çok yolunda. Her zaman söylediğimiz gibi ilk 10 gün çok önemli. Bu açıdan önümüzde 3 günlük kritik bir süreç daha var. Şuan için çok net konuşabiliyor ve sıvı gıdalarla beslenebiliyor. Bununla birlikte nakledilen kafa derisinde saç, yüzünde de sakal çıkmaya başladı. Yüzündeki ödem de büyük ölçüde dağıldı. İlk günkü görüntüyle arasında çok fark var. İlaç tedavileri sürüyor. Enfeksiyonu yok."

        TURAN DAHA ŞANSLI

        Hastanın aynaya bakmasının gözkapaklarının da nakledilmesi nedeniyle biraz uzun süreceğini anlatan Özkan, "Göz kapaklarını açıp kapaması 3 ayı, tamamen görmesi ise 6 ayı bulacak. Bu nedenle aynaya birkaç ay sonra bakabilecek. Bu yüz için 32 yıl bekledi, birkaç ay daha bekleyebilir. Tıpkı Uğur Acar'da olduğu gibi bağışçının yüzü Turan'a da tam oturdu. Kadavra biraz şans işi. Seçme şansınız yok. Bağışçının genç olması ise Turan için büyük bir avantaj. İyileştikten sonra çok fazla estetik operasyona ihtiyaç duymayacak" dedi.

        AĞLAMASI İÇİN ENGEL YOK

        Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özkan, basın mensuplarının "Hastaya gözyaşı kanalları da nakledildi, ağlayabilecek mi?" sorusu üzerine ise "Hastamızın ağlaması için bir engel yok. İsterse ağlayabilir. Operasyonda kulak da naklettik, fakat kulak estetik amaçlıydı. Hastanın iç kulağıyla ilgili sorun yoktu. Bu nedenle duymayla ilgili de bir problem yaşamayacak" diye konuştu.

        PSİKOLOJİK DESTEK BAŞLADI

        Turan Çolak'a psikolojik destek vermeye başladıklarını anlatan Prof. Dr. Ömer Geçici ise, "Hasta, yüzünün görüntüsü nedeniyle zaten ameliyata çok istekliydi. Operasyona uygun ve hazırdı. Psikolojik açıdan sıkıntısı yoktu. Operasyondan önce beklentiler açısından bazı görüşmeler yaptık. Nakilden sonra kendisine bugün ilk kez 'merhaba' dedim. Yüzünü kabullenmiş görünüyor. Kritik süreç atlatıldıktan sonra görüşmelerimiz devam edecek. Ayrıca hastamızın toplum hayatına adapte olması ve aşırı ilgiye karşı da hazırlayacağız" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ