Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Ses tellerindeki siğile robotik müdahele

        Hastanenin Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan ve ekibi tarafından yapılan operasyonda, ameliyathanenin kapıları Anadolu Ajansı'na açıldı.

        Operasyon öncesinde görüştüğümüz 63 yaşındaki hasta Sabri Değirmenci, 3 ay önce ses kısıklığı nedeniyle bir başka hastaneye başvurduğunu ve kendisine ilaçla tedavi verdiklerini belirterek, ses kısıklığının devam etmesi üzerine de bu hastaneye geldiğini ve kendisine ses telinde siğil bulunduğu teşhisi konulduğunu anlattı.

        Daha sonra ameliyathaneye alınan Değirmenci, burada uzman Dr. Hakan Kaya ve asistan Dr. Ahmet Altıntaş tarafından operasyona hazırlandı.

        Hazırlık aşaması 45 dakika süren ve yaklaşık 5 dakika da robotik cerrahi ile tamamlanan ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kayhan, hastanın ses telinin ön kısmında viral kökenli bir hastalık olarak siğilin bulunduğunu ifade ederek, kanserle karışan ya da kansere dönüşebilen bir durumun söz konusu olması üzerine operasyon yapıldığını kaydetti.

        Yetişkinlerde ses kısıklığı yaratan hastalığın tekrarlama riskinin de var olduğunu belirten Kayhan, robotik cerrahi ile hastanın gırtlağında delik açılmadan, ağızdan girerek operasyonun gerçekleştirildiğini anlattı. Kayhan, 5 dakikalık bir robotik cerrahi süreciyle operasyonu tamamladıklarını dile getirerek, hazırlığı 40-45 dakika süren ameliyatın kısa sürede bittiğini söyledi.

        Ameliyatın robotik cerrahiyle yapılmasından dolayı hastanın bir çok avantajının bulunduğunu da ifade eden Kayhan, ''Hastanın avantajı; dışarıdan bir kesisi olmadı. Delik açılmasına gerek kalmadan hastalığından kurtulmuş oldu''dedi.

        Aynı operasyonun açık ameliyat olarak yapılması durumunda yaranın iyileşmesinin 7-10 gün süreceğini ve hastanın da 10 gün hastanede kalması gerektiğini kaydeden Kayhan, bu ameliyatta ise hastanın 4-5 saat sonra odasına geçeceğini ve 6. saatte ağızdan gıda almaya ve konuşmaya başlayacağını, ayrıca ertesi gün taburcu edilecek duruma geleceğini de anlattı.

        56. ROBOTİK CERRAHİ OPERASYONU

        Klinik olarak 2,5 yıldır robotik cerrahi ile yaptıkları ameliyatlar hakkında da bilgi veren Kayhan, bugün 56. operasyonu gerçekleştirdiklerini belirtti.

        Transoral robotik cerrahi de 50 vakanın önemli olduğunu ifade eden Kayhan, ''50 sayısı bize eğitici klinik olma özelliği veriyor. Artık bu alanda eğitim verecek klinik haline geldik''dedi.

        Kayhan,bu hastadaki gibi robotik cerrahiyi, gırtlak kanserinde sınırlı vakalarda, ayrıca bademcik kanseri, dil kökü ve ağzın yumuşak bölgesindeki iyi huylu ve kötü huylu tümör hastalıklarında, yemek borusunun başlangıcındaki hastalıklarda uygulayabildiklerini bildirdi.

        Robotik cerrahi de hastalarda dışarıdan bir kesi ve yara izi ile enfeksiyon ve kanama riski olmadığını da ifade eden Kayhan, ayrıca hastaların kısa sürede taburcu olduklarını ve ağızdan yemeğe başlama sürelerinin de kısa olduğunu anlattı.

        Kayhan, horlama ameliyatında da yeni uygulamalara başladıklarını dile getirerek, ''Horlama ameliyatında dil kökünde veya gırtlakta horlamaya veya apneye neden olabilecek patolojiler varsa bunları da robotik cerrahi ile ortadan kaldırıyoruz'' diye konuştu.

        Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da robotik cerrahi ile yapılan kanser türü kötü huylu hastalıkların parasını ödediğini de hatırlatarak, hastalar için bunun da önemli olduğunu söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ