Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Troid beziniz az mı çalışıyor?

        CEYDA ERENOĞLU / GAZETEHABERTÜRK

        Hipotiroidi yani tiroid bezinin az çalışması, ilaç değiştirme şansınızın olmadığı bir hastalık. Bu, sık görülen sorunun tedavisinde Tiroksin (levo-throxine) dışında ilaç bulunmuyor. Bu nedenle hastaların şikâyetlerinin artış göstermesi halinde doktorların ilaç dozunu artırmaktan başka çareleri kalmıyor. Buna rağmen bazı hastalar maksimum doz ilaç kullansalar bile tedaviye hiçbir yanıt vermiyorlar. Böyle olunca dirençli hipotiroidinin görüldüğü bu kişiler, sıklıkla yaşamı tehdit eden; kalp yetmezliği, karın boşluğunda su toplanması, nefes darlığı ve bağırsak tıkanması gibi sorunlarla karşılaşıyor.

        ETKİSİNİ AZALTIYOR

        Bazı hipotiroidi hastalarında ilacın maksimum doza çıkarılması halinde bile tedaviye yanıt alınamaması, sorunun nereden kaynaklandığı sorusunu akla getiriyor. İşte bu çözümsüzlük noktasında, Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sait Buğdacı, Tiroksin ilacının ağızdan alınması sırasında, geçiş yolu üzerinde bulunan ve midede yaşayabilen, “helikobakter pilori” isimli bakterinin ilacın etkisini azaltıp ortadan kaldırabileceğinden şüpheleniyor.

        İLACA GEÇİT VERMİYOR

        Buğdacı, bundan bir yıl kadar önce Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaparken 30 kişi üzerinde yaptığı araştırmada bunu kanıtlamayı hedefliyor. Yapılan çalışmanın sonucunda dirençli hipotiroidi hastalarının tedaviden yarar görmemeleri sorununa, hastalarda geçiş yolu üzerinde bulunan ve çoğunlukla midede yerleşen, “helikobakter pilori” isimli bakterinin neden olduğu görülüyor. Midedeki ilaçların etkisini ortadan kaldıran dirençli hipotiroidi hastalarında bu bakterinin bulunduğunu gösteren araştırmadan çıkan sonuç şu: “Hipotiroidi hastasıysanız ve ilaca yanıt vermiyorsanız, endoskopik olarak tetkik edilmeniz ve midenizde helikobakter pilori bakterisi olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekebilir.”

        15 GÜNLÜK TEDAVİ

        Araştırmaya katılan ve her birinde, “helikobakter pilori” bulunan hastalardan, önce ince bağırsak sıvısı ve doku biyopsisi alınarak hastalığın ince bağırsaktan kaynaklanmadığı kanıtlanıyor. Bakterinin varlığının endoskopi ve patolojik değerlendirme yapılarak belirlendiği bu 30 hastaya antibiyotik tedavisi uygulanıyor. 15 günlük tedavinin ardından bakterinin yok olduğu uygun mikrobiyolojik testlerle kanıtlandıktan sonra hastaların çoğunun, ortalamanın 30 kat üstünde olan TSH (tiroid hormonu) değerlerinin normal sınırlara indiği görülüyor. Bunun, çalışmayı gerçekleştirdikleri dirençli hipotiroidi hastalarının tamamının iyileşmesi anlamına geldiğini söyleyen Buğdacı, araştırmada yer alan hastaların yüzde 20’ lik bölümünün, kullandıkları ilaç dozunun aşırı dozda (toksik) geldiğine ve bakterinin mideden kaldırıldıktan sonra düşürüldüğüne dikkat çekiyor.

        AYNI RİSK TANSİYON İLAÇLARINDA DA OLABİLİR

        Şu anda Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ nde mecburi hizmetini yerini getirmekte olan Dr. Buğdacı, “Bu çalışmanın en önemli sonucu nedir?” sorumuza “Görünen o ki helikobakter pilori, sadece tiroksin değil, başta, özellikle gebelerde hipertansiyon tedavisinin ana ilacı olan metil dopa etken maddeli ilaç olmak üzere, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların emilimini de etkisizleştiriyor” yanıtını veriyor ve konunun sadece Tiroksin ile sınırlı olmadığına, boyutunun çok daha büyük olabileceğine dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ