Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Türklerin yarısı mutlu!, Türkiye'nin sağlık anketi açıklandı

        Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu'nun, Uluslararası Sosyal Saha Çalışmaları Programı (ISSP) kapsamında hazırladığı, ''Türkiye'de Sağlık: Toplumbilimsel Bir Değerlendirme'' raporunda, toplumun çoğunluğunun kendisini mutlu ve sağlıklı hissettiği, kendisini mutlu görenlerin oranının son birkaç yılda arttığı belirtildi.

        Türkiye'nin 65 ilinden 1559 kişi ile yapılan anketin sonuçlarına yer verilen rapor, geçen yılın Ekim-Aralık ayları arasında gerçekleştirildi. Sağlık konusundaki toplumsal yaklaşım, beklenti ve değerlerin araştırıldığı alan taramasından elde edilen bulgular, Kalaycıoğlu ve Çarkoğlu'nun katılımıyla Karaköy'deki Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

        Raporda, sağlığın temel bir esenlik kaygısı olmakla birlikte öncelikli bir sorun alanını teşkil etmediği vurgulandı.

        Genç nüfus yapısının sağlık sorunlarının öne çıkarılmamasının başlıca nedeni olduğunun düşünülebileceği ifade edilen raporda, ''Ancak bu genç nüfusun sağlık değilse de eğitimi ön plana çıkarması beklenebilirdi. Örneklem geneline bu beklentinin yansımamasının en temel nedeni yaklaşık 5'te 1'lik kesimin bekar olmasıdır. Evli ve okul çağında çocuk sahibi olan kesim için sorun önceliklerinin değişmesi şaşırtıcı değildir'' denildi.

        Raporda, toplumun çoğunluğunun (yüzde 60 mertebesinde) kendisini mutlu ve daha yüksek oranda (yüzde 70-75) sağlıklı hissettiği dile getirilen raporda, ''hayatıyla ilgili her şey göz önünde bulundurulduğunda kendisini çok mutlu hissedenlerin'' oranının geçen yıl yüzde 19,1'e, ''oldukça mutlu hissedenlerin'' oranının ise yüzde 54,4'e çıktığı, kendisini mutlu görenlerin son birkaç yılda arttığı bildirildi.

        Genel sağlık hissiyatının yüksekliğinin de yine genç nüfusa bağlı olduğu belirtilen raporda, sosyal refah kurumları olan eğitim ve sağlık sistemlerine duyulan güvenin çok yaygınmış gibi durduğu, ancak doktorlar, hastane ve klinikler, diğer sağlık personeli ve sağlık sisteminin çeşitli işlevlerinden duyulan memnuniyet sorgulandığında bu durumun bir miktar da olsa değiştiği ve memnuniyetin, duyulan güvenle paralel gitmediğinin anlaşıldığı ifade edildi.

        Raporda, ''Sağlık sistemimizin yeterli olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 35 olması, çeşitli konularda değişiklik yapılmasına vurgu yapanların oranının yüzde 50 ve üzerinde seyrettiği anlaşıldığından sağlık sisteminin genel görüntüsündeki olumlu algı yerini daha eleştirel bir manzaraya bırakmaktadır'' denildi.

        Raporda, katılımcıların yüzde 45'i çağdaş tıbbı geleneksel tıbba göre daha başarılı bulduğu belirtildi.

        Sağlıklı yaşamı tehdit eden sigara tiryakiliği, alkolizm ve hareketsizlik gibi olguların alkol dışında oldukça yaygın olduğunun görüldüğü ifade edilen raporda, katılımcıların yüzde 85'inin hayatında hiç alkol kullanmadığını belirttiği, sigara tiryakiliğinin ise 10 kişiden 4'ünü aşan ölçüde olduğu, taze sebze ve meyve tüketiminin de yaygın olduğunun göze çarptığı kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ