Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Kıtalararası nakille hayata döndü

        ABD'de bir gönüllüden alınan kemik iliği, kök hücreleri uyumlu kardeş ya da kan bağının bulunduğu bir başka vericisi olmayan Adanalı 29 yaşındaki Mustafa Ünal'a, binlerce kilometre öteden ulaştırılarak nakledildi.

        Adana'da, lösemi hastası Mustafa Ünal'a, Kemik İliği Konsey Kararı gereğince, hastalığının tedavisi amacıyla kök hücre nakli planlandı. Ancak Ünal'ın kardeş ve aile içi taramalarda doku grubuna uyumlu verici bulunamayınca, ulusal ve uluslararası tarama yapılabilmesi için ulusal kemik iliği bankası aracılığıyla uygun verici aranmaya başlandı.

        ABD'den doku grubu uyumlu gönüllü bir verici olduğunun tespit edilmesi üzerine, gerekli girişimlerden sonra özel eğitimli kurye aracılığıyla kök hücreler ABD'den getirtilerek, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Erişkin Kemik İliği Nakli Merkezi'ne teslim edildi.

        Kök hücre hastaya nakledilerek bu kişinin yanı sıra gereksinimi olan diğer hastalar için de umut oldu.

        BÖLGEDE YAPILAN İLK NAKİL

        Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu ve Prof. Dr. Can Boğa ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Mustafa Ünal için Türkiye'deki uygun kök hücre arama çabaları sonuç vermeyince, ABD'deki bir vericinin doku grubunun tam olarak, Ünal'a uyduğunun tespit edildiğini söyledi.

        Kök hücreleri almak için Almanya'da polis şefi olarak görev yapan bir kuryenin yola çıkarak, Washington'daki gönüllü vericiden toplanan kök hücreleri aldığını ve 27 saatlik yolculuğun ardından Türkiye'ye getirdiğini anlatan Özdoğu, ''Gelirken tabi çok sayıda engel aşıldı. Güvenliğinin sağlanması, x-ray cihazlarından geçirilmemesi gibi... Kemik iliği bize akşam saat 20.00 gibi ulaştı. Biz de onu aldık kalite kontrol, canlılıklarını ölçerek, uygun olduğunu gördükten sonra hastamıza naklettik. Bu Türkiye'de ilk değil ama bölgemizde ve akredite merkez tarafından ilk kez yapılan bir nakil'' dedi.

        Özdoğu, uygulamanın kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getirerek, ''Yabancı bir ülkeden hiç tanımadığınız bir kişi size gönüllü olarak ilik veriyor. Belki de kendi vatandaşımız zor veriyor, kendi kardeşimiz zor veriyor. Ama yabancı biri veriyor ve bu gelip bir insanın ölümcül olan bir sorunu karşısında yaşama umudunu sağlamış oluyor'' diye konuştu.

        Prof. Dr. Hakan Özdoğu, transplantasyon merkezlerinin kalite standartlarının Avrupa ve ABD standartlarıyla eş değer olduğunu bildirdi.

        Ünal'ın eşi Tuğba Ünal da, eşine kemik iliği nakli yapıldığını, durumunun iyiye gittiğini belirterek, ''Çok şükür iyiye gidiyor, doktorlarımızın sayesinde. Çok zor günler geçirdik. Işın tedavisi ve kemoterapi gördü. Eşime hiç tanımadığımız birinden ilik nakli yapıldı. Bir hayat kurtarmak için bu bağış çok önemli. Bunu biz de bilmiyorduk. İnsan hayatı kurtarıyorsunuz bu çok önemli'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ