Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Klima ağrısına dikkat!

        Uzmanlar aşırı sıcaklarda klima kullanımı nedeniyle; boyun, bel ve sırt ağrısı şikayetlerinin arttığını belirterek, klima karşısında serinlemek isteyenleri bilinçsiz kullanım konusunda uyardı.

        Diyarbakır’da faaliyet gösteren özel bir hastanede Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü uzmanı olan Dr. Yahya Kemal Burkan, bilinçsiz klima kullanımının kas-iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi. Sıcak havalarda bilinçsiz klima kullanımının olumsuz etkileri hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Dr. Yahya Kemal Burkan, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

        Dr. Burkan, terliyken klimalı ortama girilmesi, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olduğunu belirterek, "Kas kasılmasına; boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmazdır. Bu nedenle kireçlenme ve fıtık sorunları olanların klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmelidir" dedi.

        "KLİMA ORTAMINDA İDEAL ISI 23 DERECE OLMALIDIR"

        Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şikayetlerin, basit önlemlerle en aza indirilebileceğini belirten Dr. Burkan, özellikle havanın çok sıcak olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Burkan, “Mutlaka çıkılacaksa, az terleten pamuklu ve ince giysiler tercih edilmelidir. Kapalı ortamlarda klimanın direkt olarak yüze ya da boyuna doğru gelmesi engellenmeli, ortamın ideal ısısının 22-23 derece olmasına özen gösterilmelidir. Boyun, bel ve sırt ağrısıyla fizik tedavi uzmanına başvuran hastalara tanı konulduktan sonra hastanın durumuna göre; ilaç tedavisi, egzersiz programları, terapötik masajlar ve özel fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ağrılar geçtikten sonra fizyoterapist tarafından uygun görülen bel, boyun ve sırt kaslarını germe güçlendirme egzersiz programları tedavi programında yer alan yöntemlerdir. Bu sayede hastanın tedavi sonrasında da ani tutulma ve klimalı ortama karşı olan hassasiyeti azalacaktır” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ