Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Türkiye ilik naklinde merkez oldu

        Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, komşu ülkelerin ilik nakli konusunda, bu alanda başarılı olan Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi.

        Prof. Dr. İlhan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağlık alanında başarılı çalışmalar yürüttüğünü, kemik iliği nakillerinin de bunların arasında yer aldığını bildirdi.

        Kemik iliğinde naklinde hem sayı hem de kalitenin arttığını anlatan İlhan, şu bilgileri verdi:

        ''2003 yılında 300 olan nakil sayısı bugün 3 bine ulaşmış durumda. Sadece miktar değil, kalite de arttı. Türk hematolojisinde kemik iliği ve kök hücre nakilleri uluslararası düzeye ulaştı. Irak, İran, Romanya, Bulgaristan'dan da çok sayıda hasta geliyor. Maliyetin düşük, sonuçların başarılı olması nakil konusunda Türkiye'nin tercih edilmesini sağlıyor.

        Türkiye'deki özel hastanelerin kemik iliği nakil üniteleri de inanılmaz derecede başarı sağladı. Bu sayede biz uluslararası oyuncu haline geldik. Kemik iliği naklindeki bu başarıyı kök hücre naklinde, beze kanseri ve kan kanseri tedavisinde de yakalamak istiyoruz.''

        YAŞLILIKTA RİSK ARTIYOR

        Prof. Dr. İlhan, yurt dışından gelen hastaların tedavisinin yanı sıra yurt içinden hastalarla da yakından ilgilendiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''2023 yılında, Türkiye 90 milyon nüfusuyla büyük bir ülke ama İtalya gibi hızlı yaşlanan bir ülke olacak. Bugün Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus 5 milyon 400 bin 2023'te bu sayının 17 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Bu rakamlar çok yaşlı, çok hasta ve çok kanseri ifade ediyor. Çünkü kan ve beze kanserleri yaşla artıyor.

        65 yaşının altındakilerde 100 binde bir görülen kan ve beze kanseri, 65 yaş üstünde yüz binde 100, yani 100 misli artıyor. Biz de bunun için Türkiye'de Geriatrik Hematoloji Derneği'ni kurduk. Amacımız 65 yaş üstündeki kanser hastalarının tedavisinde yapılabilecekleri araştırmak ve uygulamaya koymak. Bu kapsamda dernek olarak yaşlılarda görünen hematolojik kanserlerin tedavilerine yönelik uluslararası bir kongre düzenleyeceğiz.''

        ULUSAL GERİATRİK HEMATOLOJİ KONGRESİ

        Yaşlı nüfusta kan hastalıkları ve evde bakım konusunun ele alınacağı kongrenin 29-30 Eylülde Ankara'da gerçekleştirileceğini anlatan İlhan, şunları kaydetti:

        ''Türkiye'de ilk kez düzenlenecek Ulusal Geriatrik Hematoloji Kongresi'nde Sağlık ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarından yetkililer, sivil toplum örgütü temsilcileri, üniversitelerden uzmanlar bir araya gelerek ülkemizde benimsenmesi gereken yeni yaklaşımları ele alacağız. Burada en önemli konu evde bakım hizmetinin yaygınlaştırılması. Sağlık personelinin evde bakım konusunda eğitilmesinin büyük önem taşıyor. Biz de bu konuda hastane çalışanlarını eğitmek için 1.Ulusal Geriatrik Hematoloji Kongresi kapsamında 28 Eylülde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Geriatrik Hematolojik Onkoloji Hemşirelik Kursu açacağız.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ