Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Erkek Doğum kontrolde devrim!

        Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, erkekler için yan etkisi olmayan bir doğum kontrol hapının yakında üretilebileceğini gösteren sonuçlar elde edildiğini açıkladı.

        Baylor Tıp Fakültesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nden uzmanların yaptığı araştırmada, JQ1 olarak isimlendirilen bir bileşiğin, sperm üretimini ve hareketini engellediği keşfedildi.

        Cell Dergisi'nde yayımlanan araştırmada yer alan Texas A&M Üniversitesi’den Qinglei Li, bulunan bileşik hakkında “Sperm üretimi de, sperm hareketi de üreme için gerekli, ancak JQ1 ikisini de engelliyor” dedi.

        HİÇBİR YAN ETKİ GÖZLEMLENMEDİ

        Li, bileşikle ilgili “JQ1 farelerdeki sperm üretimini önemli ölçüde düşürdü. Daha da önemlisi, henüz herhangi bir yan etkisinin olduğu görülmedi. Bileşiği vermeyi bıraktığımızda, fareler normal üreme hızına geri döndü. Çiftleşme davranışlarında ya da yavruların sağlığında hiçbir değişiklik olmadı” açıklamadında bulundu.

        Edinilen bilgiye göre araştırmacılar, bileşiği farelere enjekte etmiş olmalarına rağmen, çalışmaların sonunda bir hapın geliştirilebileceğini düşünüyorlar.

        Yapılan son araştırmalarda, erkeklerin yaklaşık olarak yüzde 70’inin, üretildiği takdirde, doğum kontrol hapı kullanmaya sıcak baktığı ortaya çıktı. Kadınlar için üretilen doğum kontrol hapları, özellikle östrojen gibi hormonların dengesini bozarken, JQ1 bileşiğinin erkeklerdeki testosteron seviyesini etkilemediği ve başka yan etkisinin olmadığı ifade edildi.

        BİLEŞİĞİN İŞLEVİ YANLIŞLIKLA KEŞFEDİLDİ

        JQ1 bileşiğinin erkeklerin üreme sistemi üstündeki etkilerinin rastlantı sonucu farkına varıldı. Başlangıçta kanser tedavisi bulmak için çalışan araştırmacılar, bileşiğin üreme üstündeki etkilerini fark etti.

        Qinglei Li, yapılan deneylerle ilgili “Erkeklerin kullanabileceği bir doğum kontrol hapı üretmek için büyük bir adım atıldı. Ancak insanlar üzerinde klinik araştırmaların yapılabilmesi için, bileşiğin daha spesifik bir hale getirilmesi gerekiyor. Alınan sonuçlar, erkekler için bir doğum kontrol hapı bulunduğu anlamına gelmese de, bu yönde yapılacak çalışmalar için çok önemli bir gelişme” açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ