Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 'Hemoroid’den korunmak için dar çamaşır giymeyin

        Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığından korunmak için birkaç tedbirin yeterli olacağı belirtildi. Ağır yük kaldırmamayı ve bol su içmeyi tavsiye eden uzmanlar, özellikle dar iç çamaşırı ve giysi giyilmemesi uyarısında bulundu.

        Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emine Büküm, hemoroidin genç erişkin yaşlarda görülmeye başladığını belirtti. Yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını vurgulayan Op. Dr. Büküm, doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sık görüldüğünü kaydetti.

        Halkın yüzde 30'unda görülen hemoroidin 40 yaş üzerinde görülme oranının daha da arttığını vurgulayan Op. Dr. Büküm, hemoroidi kolaylaştıran sebepleri şöyle sıraladı: "Ailesel yatkınlık, kabızlık, uzun süren ishal, kabızlığa neden olan veya artıran sebepler, posasız gıdalarla beslenme alışkanlığı, aşırı terleme, az su içme, dışkılama zamanının ertelenmesi, seyahatler, karın içi basınç artışına yol açan etkenler, acılı ve baharatlı gıdaların fazla tüketilmesi, aşırı alkol tüketimi, yaşlılık."

        İç ve dış olmak üzere iki çeşit hemoroid olduğunu dile getiren Dr. Büküm, dış hemoroidlerin esteki rahatsızlık dışında şikâyet oluşturmadığını ifade etti. İç hemoroidlerin ise kanama sarkma gibi sorunlara yol açtığını anlattı.

        Op. Dr. Büküm, hemoroidsiz bir yaşam için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

        "Dengeli besleniniz: Lifli, tahıl, kepek, sebze ve meyve açısından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Tahrişe sebep olabilecek, acı, ekşi, turşu ve alkol alınmamalıdır. Bol su içiniz. Günde 1.5-2 litre su içme alışkanlık haline getirmelidir. Temizliğinize özen gösteriniz. Kabız olmamaya dikkat ediniz. Kabız ve ishal olunmamalıdır. Düzenli barsak alışkanlığı kazanılmalıdır. Her sabah aç karnına su içilmeli, kahvaltıdan sonra tuvalet alışkanlığı kazanılmalıdır. Tuvalete gitmeyi ertelemek uygun değildir. Egzersiz yapınız. Ağır yükler taşımamaya çalışınız. Uzun süre oturmamaya dikkat ediniz. Dar iç çamaşırları ve giysiler giymekten kaçınınız."

        Hemoroidin tedavisinde evrelerin çok önemli olduğunu dile getiren Büküm, 1–2 hemoroidlere daha çok ilaç tedavisi veya farklı terapiler uygulanırken evre 3-4 hemoroidlere cerrahi tedavi uygulandığını sözlerine ekledi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ