Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Omurga eğriliğine ergenlikte tedavi!

        Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Murat Tombul, çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan okul sıralarında oturması duruş bozukluklarına neden olabileceğini söyledi.

        Çocuklarının kambur durması ya da omuzları arasındaki eşitsizliğinden yakınan ebeveynlerin doğuştan ya da gelişim süreci içerisinde görülebilen omurga eğrilikleri açısından dikkatlerini çekmek gerektiğini belirten Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Murat Tombul, aksi halde hastalığın tedavisinde geç kalınmış olunabileceğini ifade etti.

        Doğuştan olabilen omurga eğriliklerin büyümenin hızlı olduğu ergenlik döneminde ilerleyebileceği gibi ilk kez ergenlik döneminde de ortaya çıkabilmekte olduğunu dile getiren Tombul, dönemde tanı konulan omurga eğriliklerinin cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Bazı omurga eğrilikleri anne karnındaki gelişme kusurlarına bağlı olabileceği, bebek dünyaya geldiğinde var olduğu ve zaman içinde ilerleyerek dikkat çekmeye başladığı bilinmektedir.

        Bu tip eğrilikler, özellikle çocuk doğduktan sonra ilerlemeye yatkın olup, yandaş diğer organ problemleriyle beraber görülebilmektedir. Yüzde 5-10 oranında yeni doğan ya da bebekte omurgada hafif bir eğrilik görülebilmektedir, ancak bir çoğunun çocukluk çağında büyüme döneminde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir.

        3-10 yaş aralığında görülen bir kısım eğriliklerin ise büyüme döneminde devam ettiği ve yavaş yavaş ilerleyebildiği gözlenmektedir. Ancak, bu tür omurga eğriliklerinin görülme sıklığı düşüktür, dedi.

        Omurga eğrilikleri, büyümenin hızlı geliştiği dönemde ilerliyor diyen Doç. Dr. Murat Tombul, omurga eğrilikleri özellikle ergenlik döneminde ve kız çocuklarında sık görülmekte ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bebeklik döneminde hafif olan bir eğrilik ergenlik döneminde ilerleyebilir ya da hiçbir eğrilik yokken ergenlik döneminde ortaya çıkarak gelişebilir.

        10 binde 1 oranında görülen bu durum omurga eğrilikleri arasında en sık rastlananıdır. Büyümenin hızlı olduğu ergenlik döneminde omurga eğriliklerinin hızla ilerleyebileceği unutulmamalıdır. Omurga eğriliklerinin ilerleme hızı hızlı büyüme çağının bitimiyle teorik olarak kayda değer biçimde azalmaktadır. Bu dönem kızlarda 12-14, erkeklerde ise 14-16 yaş aralığıdır diye konuştu.

        Tedavi uygulanmazsa neler olabileceğini de sıralayan Tombul, tüm risklerine rağmen eğriliklerin vücut dengesini bozduğu durumlarda cerrahi uygulama kaçınılmaz hale gelmektedir. Aksi halde eğrilikte ilerleme olacak, göğüs kafesi daralacak, solunum kapasitesi düşecek, kalp ve damarlarla ilgili problemler ortaya çıkacak, dengesiz ve şekli bozuk bir vücut hem hasta ve yakınlarının psikloljisini bozacak, hem de görme problemleri, sırt, boyun, bel ağrıları gibi bir dizi rahatsızlığa neden olabilecektir, dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ