Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Alzheimer riskini azaltmak mümkün

        Nöroloji Uzmanı Dr. Musa Atay, dünyada ve Türkiye’de ömür ortalamasının artmasına bağlı olarak alzheimer hastalığının yaygınlaştığını belirterek, şu anda ülkemizde 300 bin kişinin bu hastalıkla yaşadığını ifade etti.

        Dr. Musa Atay, özellikle yaşlılarda görülen alzheimer riskini azaltmak için bazı küçük önlemler alınabileceğini söyledi. Dr. Atay, alzheimer hastalığının hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olan bir bunama çeşidi olduğunu kaydetti.

        Problemlerin genellikle yavaş yavaş belirdiğini ifade eden Dr. Atay, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Atay, “Her unutkanlığı yaşa bağlamamak gerekiyor. Ne kadar hekime erken başvurulursa hastalığın ilerlemesi daha kolay önlenebilir. Beyinde hastalık başlar başlamaz klinik bulgu vermiyor. Hekime başvurduğunda hastalık başlamış oluyor” dedi.

        Nöroloji Uzmanı Dr. Musa Atay, bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak için yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi:

        “Beyin kapasitesini artıracak zihinsel egzersizler (kitap okumak, bulmaca çözmek, yeni bilgiler öğrenmek gibi) yapılmalı. Fiziksel egzersizlerde bulunulmalı. Ağır sporlar hariç günde en az 30 dakika yürümek gibi spor faaliyeti ve diğer egzersizler yapılmalı. Sosyal aktivitelerde bulunulmalı. Yeni bilgiler edinilmeli. Ayrıca dengeli beslenmeyle alzheimer riski azalıyor. Mesela koyu renk kabuğu olan sebze ve meyve tüketimini öneriyoruz. Ispanak, kırmızı biber, patlıcan, erik, kırmızı üzüm, e vitamini içeren besinler, antioksidan besinler-badem, ceviz, balık, fındık tüketilebilir. ”

        Alzheimerde en büyük riskin, yaş unsuru olduğunu belirten Dr. Atay, diğer faktörleri ise genetik, kafa travması, depresyon, sigara ve alkol kullanımı, kalp damar hastalıkları, tiroid hastalıkları, B12 vitamin eksikliği şeklinde sıraladı.

        Alzheimer hastalığı için bundan 15-20 yıl öncesine kadar medikal tedavi mümkün olmadığını artık ilerlemeyi önleyici medikal tedaviler yapıldığını kaydeden Dr. Musa Atay, “Son 15-20 yıldır hastalığın ilerlemesini önleyici medikal tedaviler uygulanıyor. İlaçla hastalığın ilerlemesini önlemeye çalışıyoruz. Önceleri ilaçlı tedavisi yoktu. Şu anda dünya tıbbının en çok üzerinde durduğu hastalıklardan biri” diye konuştu.

        Dr. Atay, alzheimer hastası bir yakını olanlara ise, "Yakınları veya akrabaları, alzheimer hastasıyla tartışmamalı. Onlarla birlikte uyum içinde olmalılar" önerisinde bulundu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ