Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil İlik Almanya'dan geldi

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan Hasan (46) ve Saniye Çakır (43) çiftinin çocukları 8 yaşındaki Ozan, 2009 yılında vücudunda oluşan morluklar ve burun kanaması nedeniyle İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İlköğretim birinci sınıf öğrencisi Ozan'ın lösemi olabileceğinden şüphelenen doktorlar, küçük çocuğu Uludağ Üniversitesi Hastanesi'ne sevk etti. Burada yapılan tetkiklerin ardından Ozan'a, çocuklarda çok nadir görülen bir kan hastalığı olan 'miyelodisplastik sendrom' (MDS) teşhisi kondu.

        ALMANYA'DAN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ

        Kemoterapi tedavisi görmeye başlayan küçük Ozan'ın iyileşebilmesi için tek çaresi ilik nakliydi. Ailesi, bunun üzerine ilik nakillerinde oldukça başarılı olan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Kardeşlerinden nakil için testler yapıldı, ancak 3 kardeşinin de iliği Ozan'a uymadı. Doktorlar bunun üzerine Dünya Kemik İliği Bankası'na başvurdu. Yapılan taramaların ardından adeta bir mucize gerçekleşti ve Almanya'da 40 yaşındaki bir kişinin iliğinin Ozan'a yüzde 100 uyumlu olduğu belirlendi.

        NAKİL SIRASI BEKLENDİ

        Mutlu haber aileye iletildikten sonra nakil için hazırlıklara başlandı. İlik bulunmuştu ancak bu kez de ?sıra' sorunu çıktı. Onlarca hastanın başvurduğu hastanede çok sayıda çocuk nakil olabilmek için sıra bekliyordu. Yaklaşık 3 ay bekleyen Ozan, sıranın kendisine gelmesiyle hastaneye yatırıldı. Yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından Antalya'ya getirilen ilik, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kök Hücre Nakil Ünitesi'nde Ozan'a nakledildi.

        OKULUNA DÖNEBİLECEK

        Nakilden sonra 1 ay hastanede tedavi gören Ozan, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Hastalığı nedeniyle okuluna devam edemeyen Ozan, en büyük istediğinin okuluna dönmek olduğunu söyledi. Nakil sürecinde çok sıkıntılı günler geçirdiklerini anlatan anne Saniye Çakır ise, "Ozan'a MDS teşhisi konduktan sonra hayatımız tamamen değişti. Okulunu bırakmak zorunda kaldı. Adeta hastaneye taşındık. Psikolojik olarak çok yıprandık. Neyse ki

        bunların hepsi geride kaldı. Ozan da artık hayatına normal bir şekilde devam edebilecek" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ