Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları "Basit kelimelerle kısa cümleler kurun" 'O'nunla konuşurken kısa cümleler kurun

        Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, alzheimer hastası ile iletişim kurmanın zor olduğunu belirterek, basit kelimeler ve kısa cümleler kullanılmasını önerdi.

        Alzheimerin en sık ortaya çıkış belirtisinin tekrarlayıcı bellek kusurları olduğunu ifade eden Değirmenci, en çok rastlanan bunama hastalıklarından biri olduğunu ve 50 yaşından itibaren yavaş yavaş her iki cinste de genetik ilişkili ortaya çıkabileceğini ifade etti. Uzm. Dr. Değirmenci, "Kişi bu kusurların farkındadır ama önüne geçemez.

        Bir süre sonra bu durum, yakınları ve çevresi tarafından fark edilir. Bu aşamada yapılan başvurularda, hastalığın erken tanısı koyulabilir. Erken tanı, tedavi ve ilerlemenin kontrolu için önemlidir." dedi.

        Alzheimer hastalığının, kişinin geçmişte edindiği bilgileri korurken yeni öğrenilenleri çabuk unutmasına sebep olduğunu vurgulayan Değirmenci: "Alzheimer olan kişilerde, bellek problemleri ve kognitif yıkım (düşünme ve sebep-sonuç ilişkisi kurmada güçlük vardır.

        Hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar, karar vermede güçlük çekme, kelime yetersizliği, düşüncelerini tamamlamada zorlanma gibi sıkıntılar yaşarlar." diye konuştu. Zihin işlevlerindeki aksaklıkların, zamanla hastanın tek başına günlük yaşamını sürdürmesini imkansız hale getirebileceğine değinen Değirmenci, "Bu durum, hastanın yıkanma, yemek yeme gibi yaşam aktivitelerinin bir başkası tarafından karşılanmasını zorunlu kılar.

        Kimi hastalarda kişilik ve davranış değişiklikleri de görülebilir. Çevresine ilgisi giderek azalır, sosyal hayattan uzaklaşır, zamanını daha çok evde ve yatağında geçirir. İlerleyen dönemlerde hastalar, evden çıkıp kaybolabilir. Gece ve gündüzü ayırt edemeyip gece yarısı kalkıp giyinerek evden çıkmak isteyebilirler. Görmede, tat ve koku almada kayıplar ortaya çıkabilir." şeklinde konuştu.

        Alzheimer hastasının bakımının birçok zorluğu olduğuna anlatan Taner Değirmenci, 10 yıldan uzun sürebilen ve giderek kötüleşen alzheimerli yakınlarının sabırlı, sevecen, anlayışlı ve özverili olmasını önerdi: "Ses tonunuz hafif ve nazik olsun. Alzheimerli bir kişiyle çocuk gibi ya da o orada yokmuş gibi konuşmayın. Ona ismiyle hitap edin, böylece konuşmadan önce dikkatini çekebilirsiniz.

        Öfke ve ajitasyon işaretleri açısından dikkatli olun; böyle bir durumda nazikçe yardım edin ya da ilgisini başka yöne çekmeye çalışın. Kişinin hoşuna giden aktiviteler seçin ve bunu her zaman günün aynı saatlerinde yaptırmaya çalışın.

        Hastalığın erken evrelerinde ortaya çıkan bellek bozukluklarıyla başedebilmek için liste, not, takvim gibi anımsatıcılar kullanın ancak ileri dönemlerde artık bu faktörlerden yararlanamaz hale gelir. Kişiye sürekli gün, ay ve yıl anımsatılabilir. Hatırlayamama probleminin depresif duygu durumu yaratmaması için fotoğrafların ve eşyaların üzerine hatırlatıcı notlar koyun. Yine odaların üzerine isimlerini yazın ya da ilgili resimler koyun."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ