Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Ofis çalışanları dikkat!

        Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kocaeli Hastanesi Başhekimi Dr. Ertunga Öney, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların, bilgisayar ve benzeri cihazları kullanan ofis çalışanlarında bir yıl içinde boyun ağrısı görülme sıklığının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

        Öney, yaptığı yazılı açıklamada, bel ve boyun ağrılarının toplumda en sık görülen sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.

        Özellikle son yıllarda boyun ağrılarında artış olduğunu aktaran Öney, bu ağrıların, tedavi maliyetleri ve iş gücü kayıpları açından da önem taşıdığını kaydetti.

        Öney, toplumda genel görülme sıklığı yüzde 20 olan boyun ağrısının, son yıllarda daha fazla ortaya çıkmaya başladığını ve önemini gittikçe arttırdığını vurgulayarak, ''Boyun ağrısının başlıca nedenleri arasında boyun ve omuzların duruş bozuklukları, stres, travmalar, yaşlanma, romatizmal hastalıklar, enfeksiyon ve tümörler sayılabilir. En önemli sebep olan bozulmuş boyun ve omuz postürü, kas spazmlarına ve omurga eklemlerinde aşırı yüklenmeye neden olarak ağrıyı meydana getirir'' ifadelerini kullandı.

        ''Bel ve boyun ağrılarının en sık nedeni fıtık değil, kas spazmı''

        Dr. Ertunga Öney, toplumdaki yaygın inanışın aksine boyun ve bel ağrılarının en sık nedeninin fıtık değil, kas spazmı olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

        ''Günümüzde boyun ağrısı sıklığı bel ağrılarına oranla daha fazla artmaktadır. Son 20 yılda bilgisayar ve benzeri cihazların kullanımının artması burada önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, bilgisayar ve benzeri cihazları kullanan ofis çalışanlarında bir yıl içinde boyun ağrısı görülme sıklığının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu göstermektedir. Bilgisayar ve tablet PC, akıllı telefon, televizyon, oyun konsolları gibi cihazların kullanımıyla boyun ağrısının oluşması arasındaki bağlantı, bozuk boyun ve omuz postürü ile öne eğilme nedeniyle omuz ve boyun arasındaki kasların aşırı gerilmesiyle açıklanmaktadır. Bilgisayar ve benzeri cihazların kullanma süresi, kullanmaya başlama yaşı, uykusuzluk ve stres, boyun ağrısı sıklığını etkileyen faktörler arasında sayılıyor.''

        Öney, boyun ağrılarını önlemek için alınacak bazı tedbirleri ''Monitörler mutlaka göz hizasında olmalı, klavye, akıllı telefonlar ve tablet PC'lerin çok öne eğilmeden kullanılması önem taşıyor. Kullanım esnasında da 30-40 dakikada bir ayağa kalkarak hareket edilmeli, aynı zamanda boyun hareketleri yapılmalı, uzun süreli cihaz kullanımından da kaçınılmalıdır'' şeklinde sıraladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ