Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık İşte mantardan korunmanın yolları

        Bundan 10 yıl kadar önce ayak ve tırnak mantar hastalıkları gibi inatçı hastalıkların etkili bir tedavisinin olmadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Taş, günümüzde mantar hastalığının tedavisinin kolaylaştığını söyledi.

        Eski ilaçlar, örneğin merhemler ve losyonlar mantarı öldürmüyor sadece üremesini durduruyorlardı, ayrıca tırnak mantarı tırnağın altında yerleştiğinden bu ilaçlar çoğunlukla etkisiz kalıyorlardı diyen uzman doktor Taş: “Mantar hastalığı, küf denilen organizmaların insandan, hayvanlardan ve topraktan bulaşarak saç, deri ve tırnaklarda oluşturduğu deri rahatsızlığıdır.

        Bulaşıcı özelliği de olan ayak mantarları ayakta ve özellikle parmak aralarında soyulmalar, beyazlık, kızarıklık, sulantı, koku, kaşıntı ve su dolu kabarcıklar şeklinde görülebilir. Tırnak mantarı ise tırnaklarda kalınlaşma, renk değişikliği, kırılma ve boşalma şeklinde olabilir. Tırnağın bir bölümü veya tamamı tutulabilir” dedi.

        Taş sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayak ve tırnak mantarı genellikle terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi başkalarına ait malzemelerin kullanımı veya çıplak ayakla dolaşılan, toplu halde kullanılan plaj, hamam, sauna, havuzlar ve benzeri ortak zeminlerden bulaşabilir. Tırnak mantarı ise tırnağın herhangi bir nedenle yaralanmasından sonra oluşmaktadır.

        Nem, sıcak, terleme, şişmanlık ve kötü hijyen mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Özellikle diyabet hastaları ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda her türlü mantar enfeksiyonuna yatkınlık görülür. Ayak ve tırnak mantarı oluşan bölgelerde deri bütünlüğü bozulduğundan diğer mikroplar çatlak ve yarıklardan girerek bacak ve ayaklarda yumuşak dokuda enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu enfeksiyonlar diyabetli ve bacakta damar tıkanıklığı olan hastalarda daha şiddetli olabileceği için bu tip hastalığı olanların mantar hastalığının tedavi ve takibi açısından daha dikkatli olunmalıdır” diye konuştu.

        Mantar hastalığının tedavisi günümüzde çok kolaylaşmıştır diyen ve tedavi yöntemlerini de sıralayan Taş: “Hap, krem veya sprey tarzında mantara karşı geliştirilmiş çok çeşitli ilaçlar mevcuttur. Mantarın yerleşim bölgesi ve cinsine göre tedavilerin şekli ve süresi değişmektedir. Örneğin ayak mantarının tedavisi 2 hafta sürerken bir ayak tırnağı mantarının tedavisi 4 ayı bulabilmektedir.

        Mantar hastalığı bir uzman dermatologun denetiminde tedavi edilmelidir. Mantar hastalıkları oluşmaması için ayağın, özellikle ayak parmak aralarının sürekli kuru tutulması, başkalarının havlu ve ayakkabılarının kullanılmaması, sauna, duş, soyunma odaları, havuz gibi ortak ayak basılan yerlerde terlik giyinilmesi ve sıcak ve nemli havalarda kalın ve sentetik giysiler yerine hafif dokulu ince giysiler tercih edilmesi gibi önlemler alınabilmektedir” şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ