Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Mantarı sirkeli suda bekletince...

        Yağışlı havaların mantarların üremesinde etkili olduğunu belirten uzmanlar, özellikle orman ve arazilerden toplanan zehirli mantarlara karşı vatandaşları uyardı. Mantarın on binlerce türünün olduğunu hatırlatan uzmanlar, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

        İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, muhtemel mantar zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için mantar tüketiminde dikkat edilmesi gereken konuları açıkladı. Uzmanların konuyla ilgili değerlendirmelerine göre, ilkbahar ve sonbahar aylarında zehirlenme vakalarında artış görülüyor. Zehirlenme vakalarında genel olarak doğadan toplanan mantarların etkili olduğu kaydedildi. Mantar tüketiminde ve seçiminde rengine bakmanın tek başına yeterli olmayacağı belirtilerek, on binlerce türü bulunan bitkinin tüketiminde kültür mantarlarının tercih edilmesi istendi.

        'KAYNATMAK, YOĞURTLA YEMEK, SİRKELİ SUDA BEKLETMEK YETMEZ'

        Uzmanlar, bazı yanlış inanışların da düzeltilmesi gerektiği konusunda uyardı: " Mantarların yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli veya tuzlu suda bekletilmesi ya da kaynatılması, taze, konserve veya kurutulmuş olmasının, zehrinin yok edilmesi için de yeterli olmayacağı unutulmamalı."

        'KUSMA, BULANTI, ATEŞ, YÜZ VE BOYUNDA KIZARLIĞA DİKKAT'

        Zehirlenme durumlarında ortaya çıkan belirtilerin genel olarak sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ishal olduğu ifade edildi. Zehirlenmelerin ileriki safhalarında karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları ve koma haline yol açabileceği belirtildi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ