Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kızamık vakaları giderek artıyor!

        Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan, haziran ayından bu yana başta İstanbul olmak üzere Ankara, Yozgat ve Adana'da kızamık vakaları görüldüğünü kaydetti. Suriye'de yaşanan sığınmacı göçün ve bundan kaynaklı ülke içindeki nüfus hareketliliğinin kızamık vakalarının yayılmasında etkili olduğu konusunda düşünceler olduğunu iddia eden İlhan, "Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı, İstanbul'daki hekimlere, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla 6 aydan itibaren aşılanma yapmaları konusunda yazı gönderdi." açıklamasında bulundu.

        Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan, TTB üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ve Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sarp Saraç, özellikle bebekler ve belli yaş grubundaki kişilerde görülen kızamık hastalığı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

        Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun, 4 Aralık tarihindeki yazısında Haziran ayından bu yana İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğünü belirten Bayazıt İlhan, "Sayıları gittikçe artmış durumda. Bunu önlemek için de 6 ve 12 aylık bebeklerimizin ek bir doz aşı ile aşılanmaları öneriliyor. TTBye gelen bilgilere göre, sadece İstanbul değil Ankara, Yozgat ve Adana gibi ülkemizin çeşitli bölgelerinde kızamık olguları görülmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise böylesine önemli bir konuda toplumu bilgilendirmemekte. Bu süreçte Ankara'da 2 asistan hekim kızamık hastalığına yakalandı." diye konuştu.

        "KIZAMIK VAKALARININ YAYILMASINDA SIĞINMACILAR ETKİLİ OLDU"

        Suriye'den yaşanan sığınmacı göçü, bundan kaynaklı ülke içindeki nüfus hareketliliğinin, kızamık vakalarının yayılmasında etkili olduğu konusunda düşünceler olduğunu belirten İlhan, "Halen ülkemizde yürütülen aşılama programında bebeklerimiz ilk kızamık aşısını 12 aylık iken üçlü aşı biçiminde (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) olarak yapılıyor. Anneden geçen antikorların bir bebeği 6 aya kadar koruyor. 12 ayda aşılamamızın sebebi ülkemizde uzunca süredir kızamık rahatsızlığının görünmemesiydi. Ancak gittikçe artan bir şekilde kızamık vakalarının görülmesi 6 aylık ve 12 aylık arası bebeklerimizi risk altına sokmakta. Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'daki hekimlere yazı ile bildirdiği çalışma, bu ilde sıkıntılı bir durumun ortaya çıktığı ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla 6 aydan itibaren aşılanmanın faydalı olacağını ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

        Bulaşıcı hastalıkların hep en yoksulları etkilediğini, İstanbul ve Ankara'daki durumun bunun en önemli göstergesi olduğunu vurgulayan İlhan, "Ankara'da Dikmen Vadisi, İstanbul'da Avcılar, Bağcılar ve Kağıthane gibi semtlerde bu hastalığın daha fazla görülüyor olması yine yoksulluk ve kızamık arası ilişkiyi bize göstermekte." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ