Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Gerçekten hasta olabilir!

        Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, ''Çevrenizde uyumsuz, huysuz, agresif, anlaşılmaz gibi davranan kişiler gerçekte hasta olabilir, bu duruma psikiyatri penceresinden bakmakta çok büyük fayda var'' dedi.

        Psikofarmakoloji Derneği Uluslararası Temsilcisi Mizaç Bozuklukları Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Savaş, yaptığı açıklamada, depresyon kapsamında tek uçlu mizaç bozukluğu ve iki uçlu mizaç bozukluğu gibi hastalıkların mevcut olduğunu, ikinci gruptaki insanların bazen coşkulu, bazen ise içe kapalı dönemler geçirdiğini belirtti.

        Bazı insanların kimi zaman üretken, hareketli, kimi zaman ise hareketsiz, tutarsız, anlaşılmaz, garip, tuhaf davranışlar sergileyebildiklerini dile getiren Savaş, bu davranışların hastalık belirtisi olabileceğine dikkati çekti.

        Bu insanların toplum tarafından ''kişilik bozukluğu, tembel, beceriksiz'' gibi kelimelerle suçlanıp, etiketlenebildiğine işaret eden Savaş, böyle durumda hastaların daha da kötü yönde etkilenip daha fazla uyumsuz, huysuz, duygu durumu sık değişen tarzda davranışlar ortaya çıkabildiğini kaydetti.

        Bu davranışların evlilikte boşanmalara, iş hayatında başarısızlıklara neden olduğunu vurgulayan Savaş, ''Çevrenizde uyumsuz, huysuz, agresif, anlaşılmaz gibi davranan kişiler hasta olabilir, bu duruma psikiyatri penceresinden bakmakta çok büyük fayda var. Çünkü duygu durum bozuklukları, iki uçlu bozukluklar kişinin üretkenliğini, yaşamla olan ilgisini ciddi şekilde etkiliyor'' diye konuştu.

        CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİYOR

        Bu kişilere, hastalıkları tedavi edilecek boyuttayken müdahale edilmediği için toplumda aksayan kişiler olarak bırakıldığını, bunun da ciddi sorunlara neden olabildiğini anlatan Savaş, evli olan bu insanlarda boşanmalar görülebildiğini, eğitim hayatının yarıda kaldığını, iş hayatında başarısızlıkların oluştuğunu vurguladı.

        Davranış bozuklukları üzerinde yeterince odaklanılır, bozukluğun bir hastalık nedeniyle olduğu tespit edilirse kişinin tedavi edilebileceğini ve hayatını düzenli bir şekilde sürdürmesinin sağlanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Savaş, bu tür şikayetleri bulunan insanların mutlaka bir hekime başvurması ve davranışlarının bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

        Bu tür davranışların psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceğini ifade eden Savaş, tedavi sürecinde psikiyatrisin davranış bozukluğu yaşayan kişinin yaşadığı problemlere inceleyip, sorunun kaynağına yönelik tedavi uygulayabileceğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ