Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Türkiye'de bir ilk!

        Türkiye'de ilk kez Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 'anne oteli' oluşturuldu.

        Uygulama sayesinde doğum sonrasında yoğun bakıma alınan bebekler, annelerinden ayrılmıyor. 5 yıldızlı otel konforuna sahip odalarda ağırlanan annelerin çocuklarını emzirmeleri sağlanıyor. Anneler tedavi sürecinde bebeklerini tablet bilgisayarlardan 24 saat boyunca izleyebiliyor.

        Türkiye'nin ilk anne otelinin açılışında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, yoğun bakıma alınan bebeklerin anne sütünden mahrum kalması nedeniyle büyük sıkıntıların yaşandığını söyledi. 'Anne oteli' uygulamasıyla bebeğin anne sütünden mahrum kalmayacağını kaydeden Kafkas, "Yoğun bakımda anne ve çocukları koparıyorduk. Başlangıçta koparıyorduk. Bu anne sütünün engellenmesi nedeniyle büyük bir sıkıntı oluşturuyordu. Bu nedenle 'anne oteli' dediğimiz bu uygulama bundan sonra yapılacak sağlık komplekslerinde olacak." dedi.

        Kafkas, özellikle kırsal bölgelerde anneleri doğumdan bir hafta önce kent merkezine getirip otele yerleştirdiklerini, doğumdan sonra da evlerine dönmelerini sağladıklarını ifade etti. Yenidoğan uzmanı Taner Hafızoğlu ise anne otelinin önemli bir boşluğu dolduracağını söyledi. Bir anne için en zor durumun bebeğinden ayrılması olduğunu dile getiren Hafızoğlu, şunları ifade etti:

        "Bebek yoğun bakımdayken annesinden ayrı kalıyordu. Bu durum hem anne hem de bebeğin sağlığını etkileyebiliyor. Annede depresyon oluşuyor. Süt salgısında azalma meydana geliyor. Bu direkt bebeğin sağlığını ve bakımını etkiliyor." Yenidoğan yoğun bakımda, anne ve bebeği evde tutmuş gibi 'hastane ortamında otelcilik hizmeti'yle anne ve bebek sağlığının en üst seviyede sağlanabileceği bir sistem kurulduğunu anlatan Hafızoğlu, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

        "En üst seviyede bir hizmet veriyoruz. 6 odamız var. Odalarda anne ve bebekler için her şey mevcut. Yoğum bakım tedavisi gören ve emebilecek düzeyde olan bebekler, emzirme zamanlarında annesinin yanına götürülüyor. Tedavi sürecinde anne odasından tablet bilgisayarla bebeğini izleyebiliyor. Anne bebeğiyle baş başa olduğunda acil bir durumda acil butonuna basarak personeli çağırabiliyor. Uygulamayla anne ve bebeği yoğun bakım şartlarında yakınlaştırmış oluyoruz. Bu uygulama Türkiye'de ilk."

        Anne otelinde misafir edilen Ayşegül Kargün ise uygulamanın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bebeğinden ayrılmanın kendisi için çok zor olduğunu belirten Kargün, şöyle konuştu: "Bebeğim 20 günlük. Kontrol için getirdim. Tedavi için yoğun bakıma yatırdılar. Evden gelip gitmek zor oluyor. Göremeyince bir anne olarak üzülüyor insan. Ancak çocuğumun yanında kalmak çok güzel. Emzirmek için buradayım. İlaç için alıp götürüyorlar."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ