Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Bel ve kasık ağrısına dikkat!

        CEYDA ERENOĞLU / HT GAZETE

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        İdrar renginde koyulaşma, vücutta ödem, göz altlarında şişlik, cillte pullanma gibi belirtiler böbreklerinizde sorun işareti olabiliyor. Böbrek hastalıklarında cildin toprak rengine dönüşerek soluk ve kuru bir görünüm alması da önemli bir belirti.

        Toplumda böbrek kaynaklı hastalıklara sık rastlanıyor. Peki hangi belirtiler böbreklerde sorun olabileceği anlamına geliyor?

        Dahiliye Bölümü' nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, " Bilinçsiz ve fazla ilaç kullanımının bile böbreklere zarar verebildiğini, bu nedenle ilaç kullanımının doktor kontrolünde ve sınırlı düzeyde yapılması gerektiğini söylüyor.

        BÖBREĞİN SİNYALİ İDRAR

        Kronik böbrek hastalıklarında en sık rastlanan bulguların; idrarda yanma, idrar renginde koyulaşma, zaman zaman kanama, idrar miktarında azalma, bulanıklaşma, sık idrara çıkma, vücutta ödem, ayaklarda şişlik, kilo artışı, göz altlarında şişlik, tansiyon yüksekliği, sararma, ciltte pullanma ve tüm bunlara eşlik eden ateş olduğu belirtiliyor. Hipertansiyon ve diyabet hastaları tedavilerini aksattıklarında böbrek tutulumuyla karşılaşabiliyorlar. Bu tutulumlar bir süre sonra kronik böbrek hastalığı nedeni olabiliyor. İleri evre böbrek hastalarında ise kilo kaybı gözleniyor. Bu sorunda cilt kuruyor ve pullanıyor. Böbreğin enfeksiyonu durumunda ( yani taş veya kum görülmesi halinde ) ise en belirgin bulgunun, şiddetli bel ve kasık ağrısı olduğu belirtiliyor. Kronik böbrek yetersizliği ise ağrısız bir hastalık olup geceleri sık idrara çıkma belirtisi veriyor.

        DERİ TOPRAK RENGİNE DÖNÜŞÜYOR

        Karaciğer hastalıklarında en belirgin bulgu sarılık olup bu sorunda idrarda ve gözlerde sararma gözlenirken, böbrek hastalıklarında deri toprak rengine dönüşerek soluk ve kuru bir görünüm alıyor.

        BÖBREK SAĞLIĞINIZ İÇİN BUNLARI YAPIN

        Böbrek hastalığının en önemli nedenlerinin idrar yolu enfeksiyonları hipertansiyon ve diyabet olduğu belirtiliyor. Bu sorunları yaşayan kişilerin diyabetlerini ve tansiyonlarını çok iyi takip etmeleri ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekiyor. İşte öneriler;

        * Böbrek sağlığı için günde 2-2,5 lt su tüketilmelidir

        * Tansiyon hastalarının böbreği koruyucu tansiyon değerinin 12/8 in altında olmalıdır. Özellikle böbrek hastalığı geliştikten sonra tansiyon 12/8'in altında tutulmalıdır.

        * Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ