Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Fıtık ameliyatları kâbus olmaktan çıkıyor

        Siirt Devlet Hastanesi beyin ve sinir cerrahi kliniğinde, beyin ameliyatlarında olduğu gibi, bel, boyun fıtıkları ve diğer omurga disk hastalıklarının da microcerrahi yöntemle tedavi edilmesine başlandı.

        Siirt Devlet Hastanesi, microcerrahi tedavi yöntemiyle çevre illerden de hasta almaya başladı. Beyin ve sinir cerrahisi Op. Dr. Berna Engin, bel boyun fıtıkları ameliyatlarının insanların kabusu olmaktan çıkığını belirterek, erişkinlerde karşılaşılan ağrı nedenlerinin başında bel bölgesi ağrılarının geldiğini söyledi.

        Bel ağrısı nedenleri arasında en sık karşılaşılan ağrının bel çevresindeki yumuşak dokuların zorlanması sonucu oluşan mekanik ağrılar olduğunu ifade eden Op. Dr. Engin, "Bunun dışında bel fıtığı, omurilik kanalının daralması, omurga kırıkları, iltihabi hastalıklar ve tümörler de bel ağrısı nedeni olabilir. Derhal bir beyin ve sinir cerrahi uzmanına başvurulması önerilir. Bel ağrısına yol açan nedenin saptanmasında ilk adım, hasta şikayetlerinin ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesidir. Daha sonra fizik muayene, görüntüleme yöntemleri ve kan tetkikleri ile tanıya ulaşmak çoğu zaman mümkündür. Bel ağrısına yol açan neden saptandıktan sonra nedene yönelik girişimler dışında günlük yaşamda belin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi tedavinin ve ileriye yönelik korumanın en önemli öğesidir. Zannedilenin aksine ağrı nedeniyle hareketi kısıtlayarak uzun süre istirahat etmek ağrı süresinin uzamasına neden olmaktadır. Bu nedenle omurga kırıkları, bel fıtığı, omurilik kanal darlığı gibi sinir basısı olan durumların dışında birkaç günden fazla yatak istirahati önerilmemekte, bir an önce aktif yaşama dönmeleri tercih edilmektedir" dedi.

        Hastaların kabusu olan ve ameliyatı neredeyse imkansız görünen bel boyun fıtıklarının artık kabus olmaktan çıktığını belirten Op. Dr. Engin, "Hastanemizde kullanmaya başladığımız son teknoloji cihazları ve elektronik mikroskop cihazı ile uyguladığımız microcerrahi tedavi yöntemle ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ağrı süresi uzun ve şiddeti zamanla artacak. Bel ağrısına bacak ağrısı da eşlik edecek. Ağrı ciddi bir travma sonrasında başlayacak. Bacakta uyuşma, his kusuru, kas güçsüzlüğü, idrar kaçırma gibi şikayetler de varsa Bel ağrısı ile birlikte ateş, kilo kaybı, bel bölgesinde basmakla hassasiyet olduğunda o zaman hastalığın ciddi duruma ulaştığı ve en yakın bir hastaneye başvurması öneririz" şeklinde konuştu.

        Bel, boyun ve sırt bölgesinde omurların arasında bulunan, disk olarak adlandırılan yükü emen yumuşak kıvamlı yastıkçıkların olduğunu kaydeden Op. Dr. Engin, "Diskler yumuşak jölemsi yapıda bir iç tabaka ve bunun çevresini saran kalın liflerden oluşan bir dış tabakadan oluşur. Bel fıtığı olan hastada travma, zorlama, ağır kaldırma gibi herhangi bir nedenle disklerdeki dış tabakanın yırtılması ile ortadaki jölemsi yapının dışarı doğru fıtıklaşıp omurilik kanalına ve bacağa giden sinirlere bası yapmaktadır. Her bel fıtığı olan hastada cerrahi tedavi gerekmez. Bel fıtığı tanısı alan hastanın klinik bulguları ve mr görüntüleri beyin ve sinir cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilerek cerrahi veya konservatif tedavi kararı verilir" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ